Jeugdboekenweek vol geheimen

REGIO. Vandaag start in heel Vlaanderen de jeugdboekenweek het veertien dagen durende kinderboekenfestival. Dit jaar is het thema 'geheimen'. Tot en met zondag 3 april staan er in alle bibliotheken in onze regio verschillende activiteiten gepland.

Sint-Niklaas

Tijdens de jeugdboekenweek loopt in de Sint-Niklase bib de tentoonstelling 'Jango Jim'. Daarin tonen Wase kinderen hoe zij de bibliotheek zouden inrichten.  Morgen ontsluiert de bibliotheek aan het Hendrik Heymanplein de geheimen van afgevoerde boeken. Van 9.30 uur tot 12.30 uur verkoopt de bib afgeschreven materiaal aan 1 euro per stuk. Vrijwilligers lezen grappige, mysterieuze en spannende verhalen voor voor kinderen van 5 tot 8 jaar. Op woendag 23 maart doen ze dat tussen 14 en 15 uur in de filialen van Nieuwkerken, Clementwijk en Truweel.

Op zondag 27 maart start in de conferentiezaal van de bibliotheek de voorstelling 'Olaf' waarin Meneer Zee met een magische bakfiets vol geheimen de wereld rondtrekt. De 50-minuten durende fantasierijke sprookjesvoorstelling is bedoeld voor kinderen tussen 5 en 8 jaar. Vooraf inschrijven is gewenst.

Op woensdag 30 maart plant de bibliotheek tussen 14 en 16 uur een spelnamiddag vol geheimen voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Sint-Niklaas sluit de jeugdboekenweek op zondag 3 april af met een concert van de leerlingen van de Stedelijke Muziekacademie. De leerlingen brengen van 10.30 uur tot 12 uur muziek in de bib.

Hamme

Ook de bibliotheek van Hamme heeft een paar mysteries voor kinderen in petto. Op haar blog kreeg 'De Leesdijk' boodschappen van een geest van een schrijver die na meer dan honderd jaar weer tot leven is gekomen. Hij daagt de kinderen van de basisschool uit hem te helpen het boek 'Mijn geheim schrift' te schrijven. De leerlingen van de eerste, tweede en derde graad basisonderwijs kunnen alvast aan de slag met een hele reeks denk-, doe- en creatieve opdrachten op de blog deleesdijk.blogspot.com. De meeste opdrachten kunnen ze thuis of op school uitvoeren maar voor een aantal opdrachten is een bezoek aan de bib echter noodzakelijk.

Hamme start de jeugdboekenweeg vanavond om 21 uur met een sleep-in.

Lokeren

De bibliotheek van Lokeren startte vanmorgen de jeugdboekenweeken met een ballonnenwedstrijd. Gedurende de hele jeugdboekenweek kunnen Lokerse scholen in de bib het geheime spel spelen, waarbij kinderen op zoek moeten gaan naar een geheime code. Kinderen die in hun vrije tijd de bib bezoeken kunnen met een voeldoos een mooie prijs winnen.

Ruim 55 auteurs en illustratoren schreven en tekenden voor de gelegenheid een 'geheim' vervolgverhaal. Elke dag verschijnt een nieuw stukje verhaal in beeld of tekst. Het hele verhaal verschijnt uiteindelijk in boekvorm en is eveneens te winnen tijdens de jeugdboekenweek. Op woensdagvoormidag 23 maart werken een aantal schrijvers en tekenaars in de bib aan het boek. Auteur Inge Misschaert krijgt daarvoor de hulp van het zesde leerjaar uit de Stedelijke Basisschool Staakte.

In de namiddag brengt poppentheater Donderelf vanaf 14.30 uur het Indiaans sprookjes 'Slaapt-Overdag-Dromer en het Zilveren-Maanmeisje'

Op donderdag 25 maart is er in de bib een workshop met Bart Vantieghem voor leerlingen van het derde en vierde leerjaar. Samen met de kinderen bedenkt Vantieghem een nieuw Kapitein Cacao-verhaal. Bedoeling is dat iedereen 1 of 2 tekeningen maakt die op het eind van de workshop chronologisch naast elkaar worden gehangen zodat een stripverhaal ontstaat waar alle kinderen aan hebben meegetekend. Inschrijven voor deze workshop kan in de bib.

Patrick Bernauw brengt op dinsdag 29 maart een lezing, gebaseerd op zijn kinderboeken 'Duistere Middeleeuwers' en 'Het Infernaat'.
 
Tot slot is er op de zolder van de Lokerse bib op woensdag 30 maart de filmvoorstelling 'Brendan en het geheim van Kells'.

Beveren

Gedurende de jeugdboekenweek kunnen leerlingen in de Beverse bib het spel 'Geheimen gezocht' spelen. Leerlingen lossen in groep geheime opdrachten op die elk een puzzelstuk opleveren. Alle puzzelstukken vormen een puzzel die een code vormt waarmee het geheim van de bibliotheek kan onrafeld worden.

Op zondag 20 en 27 maart leest Niki Bettens geheime verhalen voor. Er zijn leessessie om 10.30 uur en 11.15 uur.

Tot en met zondag 27 maart loopt in de foyer van Ter Vesten een tentoonstelling met illustraties van Pieter Gaudesaboos. Er zijn nog meer tekeningen te zien in en rond de bib. In Beveren toont een tentoonstelling werken van Soetkine Aps, Karen Dierickx en Nils Pieters. In de bibliotheek van Kieldrecht zijn tekeningen rond het thema 'geheimen' te zien van de leerlingen van de  tekenacademie van Kieldrecht. (mb)

 

 

Lees ook:

BEVEREN. De bibliotheek kan dit jaar niet haar nieuwbouw op het Gravenplein betrekken, omdat er geen begrotingswijziging meer mogelijk is om de verhuisfirma te betalen. De werkzaamheden aan de...

SINT-NIKLAAS. Bibliotheca Wasiana geeft reeds voor de vierde keer een minder bekende kaart van het Land van Waas uit. Het betreft hier een kaart van 1692 die bewaard wordt in het Rijksarchief Gent....

BEVEREN. Vanaf 17 april 2005, ter gelegenheid van Erfgoeddag, is een selectie uit de collecties van 16 Wase erfgoedinstellingen en -verenigingen raadpleegbaar op www.beeldbankwaasland.be. Omdat de...

BEVEREN. Op 12 september 2000 nam de gemeente Beveren de principiële beslissing voor de bouw van een nieuwe bibliotheek gekoppeld aan de uitbreiding van het Cultureel centrum Ter vesten. In...

BEVEREN. In 2004 deed de bibliotheek van Beveren mee aan een grootschalig gebruikersonderzoek. Hieruit bleek onder andere dat meer dan 90% van de bibliotheekgebruikers tevreden is over de algemene...

BEVEREN. De nieuwe bibliotheek naast Ter Vesten, gaat pas eind dit jaar open. Dat is een half jaar later dan gepland. Omdat het meubilair duur is, wordt gewerkt met een Europese aanbesteding en die...