'Week van de thuiszorg' zet Wit-Gele-Kruis in de kijker
Het Wit-Gele-Kruis geeft garantie voor een nauwkeurige opvolging van de patiënten en een 24 op 24 uren en 7 op 7 dagen aanbod. Dat is ook wel de basis waarom ieder jaar meer mensen de keuze beroep te doen op het Wit-Gele-Kruis. "Wij streven er elke dag opnieuw naar hen een kwalitatief hoogstaand, continue, gecoördineerd en georganiseerde thuisverpleging aan te bieden. Door ons zorgaanbod engageren we ons om elke patiënt optimale kansen te bieden om in zijn of haar thuisomgeving te kunnen blijven.", klinkt het.
Het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen is al sedert 1937 een vaste waarde in de thuisverpleging. In al die jaren zijn ze uitgegroeid tot een deskundige en professionele organisatie die de verzorging van patiënten centraal stelt.
Het staat open voor elke zorgaanvraag. Ze verzorgen dan ook een grote verscheidenheid aan patiënten. Mensen lijden aan acute en/of chronische aandoeningen, sommigen zijn kinderen, andere jong volwassenen, nog anderen behoren tot de derde of vierde leeftijd.
Waasland
Dagelijks ziet men in het straatbeeld meerdere wagens voorbij rijden van de verpleegkundigen die onderweg zijn naar de woonplaats van patiënten. Ieder van hen volgt permanente bijscholing om zo de beste, meest effectieve verzorging te kunnen bieden. In het Waasland een vijftal afdelingen:In Sint-Niklaas in de Onze-Lieve-Vrouwstraat 28 met Marleen Mervellie als hoofdverpleegkundige, in Beveren in de Vuurtkruisenlaan 12 (Bosdam) met Els Van Goethem als hoofdverpleegkundige, In Stekene is het Wit-Gele-Kruis gevestigd in de Polenlaan 87 en Nicole Bruggeman is er het hoofd van, in Lokeren :Groentemarkt 10 met Hilde Baetens als hoofd en in Temse is de dienst gevestigd aan de Markt 23 en Sabine Fiers-Snoeck is hoofdverpleegkundige.
Het Wit-Gele-Kruis afdeling Beveren is sedert 1985 in dienst en had aanvankelijk een onderkomen in de Soldatendreef maar in 1991 kregen ze in de Vuurkruisenlaan, nabij het AZ Sint-Anna, een ruime woonst ter beschikking. De uitbreiding nam fel toe en momenteel werken er 56 verpleegkundigen mee om 700 patiënten bij te staan. Elk van hen heeft ook een wagen van het Wit-Gele-Kruis.
Hoofdverpleegkundige Els van Goethem, kwam in 2005 in dienst en er werd ook een reorganisatie doorgevoerd want de afdeling Beveren werd te groot. Zo zijn de deelgemeenten Kieldrecht, Verrebroek en Doel gericht naar de afdeling Stekene.
Naast thuisverpleging geeft het Wit-Gele-Kruis Oost-Vlaanderen ook voedingsadvies. Heel wat mensen kampen met overgewicht of willen een gezondere levensstijl. Zij kunnen terecht bij een professionele en ervaren voedingsdeskundigen waar ze concreet voedingsadvies, individuele dieetbegeleiding of algemene voedingsvoorlichting krijgen. Op die manier trachten ze bij te dragen tot het verbeteren van de algemene gezondheid dankzij aangepaste voeding.
Het Wit-Gele-Kruis heeft een eigen uitleendienst. Krukken, bedverhogers, ruggensteunen,…Deze hulpmiddelen hoeft men door deze dienst niet meer te kopen. Het Wit-Gele-Kruis zorgt er voor dat elke patiënt dit materiaal kan uitlenen en hierbij het gepaste advies krijgt om zo het comfort te optimaliseren en tegelijk de kosten te drukken.
Verder doen zij ook aan ziekenoppas. Wanneer een zieke verzorgd wordt door bijvoorbeeld een familielid, zorgt een ervaren en opgeleide ziekenoppasser voor dat de patiënt. "Onze medewerkers geven steeds het beste van zichzelf met volle aandacht voor de zorgen van de patiënt. Uiteraard krijgen zij hiervoor soms een blijk van appreciatie van de zorgvrager of zijn omgeving. Desondanks is voor ons de ‘week van de thuiszorg’ van groot belang omdat zo ook de buitenwereld kennis kan nemen van het aanbod en de uitzonderlijke prestaties van onze medewerkers. Dit gevoel van extra waardering stimuleert en motiveert hen dit hoge niveau van dienstverlening aan te houden en zich continu te ontwikkelen om daar ook in de toekomst garant voor te staan.", aldus de woordvoerster van de dienst.
project Telezorg
Als thuiszorgdienst zoeken ze voortdurend naar nieuwe middelen om patiënten zolang mogelijk thuis te verzorgen om zo een opname te voorkomen. Precies daarom zijn we sinds 2006 gestart met het project telezorg. Telezorg staat voor het geheel aan technische hulpmiddelen die personen kunnen helpen om langer thuis te blijven.
De technologie van het personenalarm (PAS) werd verder uitgebreid met PAS+. Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen biedt al jaren een personenalarmsysteem dat 24u op 24 en 7 dagen op 7 bemand is, PAS+ biedt de mogelijkheid om hieraan een CO-melder, rook-, gas- en waterdetector te koppelen. Op die manier garanderen we een veilige omgeving voor de patiënt en is ook de mantelzorger gerust.
Ook de technologie van de goedemorgen-service en cameraoppas stelt heel wat mantelzorgers gerust en verhoogt het sociale contact van de patiënt. In 2007 is het Wit-Gele-Kruis van start gegaan met de beeldtelefoon. Een nieuw project dat patiënten de mogelijkheid bied om rechtstreeks in contact te komen met de persoon aan de andere kant van de lijn. Ook dit biedt nieuwe mogelijkheden voor zowel de patiënt als de mantelzorger als de verpleegkundigen.
cijfers
Patiënten verzorgen is de kernactiviteit. Verdeeld over 29 afdelingen verzorgen de verpleegkundigen gemiddeld 15876 patiënten per maand. Uiteraard is ook de instroom van nieuwe patiënten van belang. Voor 2007 registreerden ze een gemiddelde van 2473 nieuwe patiënten per maand. Het aantal bezoeken per jaar is voor het Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen een goede parameter om de evolutie te meten. Sinds 2005 stijgt het aantal bezoeken per jaar zienderogen, mede dankzij nieuwe initiatieven en goede samenwerking met artsen, ziekenhuizen en andere partners. In 2005 bedroeg de stijging 2,5 %, in 2006 werd afgesloten met een stijging van 3,1%. Ook in 2007 merken we opnieuw een stijging van 3,5%. De komende jaren willen we die trend doorzetten en wordt gemikt op groei.(rolf duchamps)