Bestaat Doel niet meer volgens de gemeente Beveren?

Image
De kerncentrale is zowat het enige wat in Doel niet met afbraak wordt bedreigd.
DOEL. Vorige week hield N-VA in Beveren een debat over de Antwerpse Haven waarbij Chris Coeck, adviseur bij het onderzoeksdepartement van de Antwerpse havenautoriteiten, Peter Deckers, CD&V- schepen van Beveren voor o.a. ruimtelijke ordening en linkeroever en Jan Peumans, Vlaams volksvertegenwoordiger voor N-VA het woord voerden.

 

Voor de strijders van Doel 2020 waren daar uitspraken bij die hen nog maar eens diep raakten. Vooral wat de Beverse schepen Peter Deckers liet horen was als een uppercut. Voor hem gold  dat 'het dorp Doel niet meer bestaat'. Daar werd natuurlijk op gereageerd en hij antwoordde met 'ja maar niet lang meer'.

 

De acteigroep Doel 2020 zit met vragen: "Doel 2020 stelt de vraag of schepen Deckers zich eigenlijk wel bewust is van zijn verantwoordelijkheden? En wiens belangen de man als schepen van ruimtelijke ordening in Beveren eigenlijk dient? Die van het havenbonzen of die van de bewoners van de gemeente Beveren?"

 

Maar het was nog niet alles want Chris Coecke zei dan ook nog om wat in Doel plaatsvindt wat te verantwoorden, dat in de huidige financiële crisis de Antwerpse Haven blijft groeien.  Namelijk 2,5%, tot na de komma juist. Allemaal in de sterren geschreven en dus onbetwistbaar.

 

Ondertussen valt het gebeuren aan het front niet stil. Dat de scenarioschrijvers maar flink aan het werk gaan en noteren wat er allemaal gebeurt in Doel. Later zit daar het scenario in van een boeiende film. Zeker weten. Zo is het nu zo ver gekomen dat de Doelenaars klacht hebben ingediend tegen Peter Deckers en Gust Deckers, respectievelijk voorzitter en de gevolmachtigde van de Maatschappij Linkeroever, om voor de hand liggende redenen. In Doel en bij de mensen die achter hen staan wordt dat ook wel de 'Maatschappij Deckers' genoemd. Bij hen ruikt het naar schriftvervalsing en belangenvermenging, volgens de inwoners en Doel 2020.

 

De feiten hebben betrekking op de afbraak van 8 open en halfopen bebouwingen in de Scheldemolenstraat gedurende de maand juni. In de afgeleverde slopingsvergunningen voor de woonsten is daarbij toegevoegd 'overwegende dat het akkoord van de aanpalende eigenaar van de aanvraag is toegevoegd'. Dat is zogezegd voor alle betrokken woonsten het geval maar stemt niet overeen met de feiten.

 

Jan Creve, de woordvoerder van Doel 2020, verduidelijkte het: "De bewoners van minstens één van de huizen die nog altijd eigenaar zijn van hun woonst, hebben op géén enkel moment ingestemd met de afbraak van de aanpalende woonst. Desondanks bevindt er zich een document in de slopingsaanvraag en ondertekend door de heren Deckers en Deckers, waarin staat dat de eigenaars wél instemmen met de sloop. Zo iets heet in de geldende rechtspraak ‘schriftvervalsing’."

 

Die van Doel hebben daar natuurlijk werk van gemaakt en zowel de gouverneur als het college van burgemeester en schepenen van Beveren op de hoogte gebracht. "Van het college kwam geen enkele reactie. De gouverneur van Oost-Vlaanderen André Denys, reageerde wel en wij citeren: 'Uw klacht heeft overigens betrekking op een strafbaar feit. Uiteraard heb ik ten aanzien daarvan geen bevoegdheid, maar het staat u natuurlijk vrij klacht in te dienen bij het parket of bij de onderzoeksrechter'", aldus nog Doel 2020. 

 

Intussen werd door de bewoners een klacht ingediend bij de stedenbouwkundige ambtenaar in Gent die een slopingsvergunning afleverde. Over de suggestie van de gouverneur om ook een strafrechterlijke procedure te starten tegen voornoemde heren beraden de bewoners zich nog. "De feiten tonen alleszins glashelder aan met welke lichtzinnigheid of moeten we spreken van bedrog, de slopingsvergunningen worden afgeleverd.", aldus Creve.

 

Hij verwees ook nog eens naar het feit dat in opdracht van de Maatschappij,systematisch huizen leeggeplunderd werden die niet op de lijst van te slopen woningen staan. "De ontmanteling van de huizen waarbij alles wat nog verkoopbaar is werd weggehaald gebeurde nota bene door de aannemersfirma die wordt geleid door de schoonbroer van de voorzitter van de Maatschappij. Wat er met de ontvreemde goederen is gebeurd is tot hiertoe een raadsel.", zegt Creve.

 

Volgens de bewonersgroep van Doel zou u ook blijken uit documenten dat de sloop van woningen in Doel, na een openbare aanbesteding, was toegewezen aan een firma in West-Vlaanderen maar uiteindelijk wordt uitgevoerd door ‘Afbraakwerken Smet’, zelfde schoonbroer van de voorzitter van de Maatschappij Linkeroever.

Voor Jan Creve en zijn Doelse vechters is het wel duidelijk: "Met die feiten creëren de heren Deckers als bestuurders van een publieke instelling op zijn minst een vermoeden van twijfelachtige praktijken. Doel 2020 wil dan ook een grondig onderzoek naar voornoemde feiten en vraagt dat er volledige openheid van zaken komt. De bewonersvereniging eist bovendien dat, gezien de grond waarop de sloopvergunningen in Doel worden afgeleverd, àlle afbraakwerken of wat daarvoor moet doorgaan, onmiddellijk gestopt worden. En dat met inbegrip van de door de Maatschappij georganiseerde plunderingen van volstrekt bewoonbare huizen."(r.d.)

 

Lees ook:

oa deze woning in de Camermanstraat zal worden afgebrokenBEVEREN.  De Maatschappij voor Grond in Industrialisatiebeleid Linkerscheldeoever wil opnieuw 40 woningen in Doel afbreken. Het heeft...

BEVEREN. Dat  minister Van Grembergen de Doelse kogge naar Baasrode wil over brengen en niet naar Beveren, heeft het schepencollege en  de gemeenteraad  erg ontgoocheld. Burgemeester...

DOEL. Het Deurganckdok is officieel geopend en Koning Albert II zag hoe mooi het was. Maar dat het meest schilderachtige dorpje van het Waasland door verloedering al een 'kader' is verloren,...

DOEL. Voorbije week was in het Waasland nogal wat te doen rond de uitspraken van Bart Casier, directeur van de Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Land van Waas. Die stelde namelijk dat de komst...

DOEL. Vlak voor het kerstweekeinde werden in Doel twee perfect bewoonbare woningen professioneel 'onbewoonbaar' gemaakt. In huizen in de Pastorijstraat en de Scheldemolenstraat werden de...

DOEL. Het actiecomité Doel2020 stelt zich vragen bij het havenbeleid van de Vlaamse overheid. Volgens het comité stapelt die overheid de blunders op. Zo wordt momenteel het Doeldok -...