Tine Heyrman wil Vlaamse School in Komen helpen
Komen behoorde tot 1963 bij de provincie West-Vlaanderen maar werd dan naar Henegouwen overgeheveld. Maar er werd toch nog steeds Nederlands gesproken bij een deel van de bevolking die dan ook een Vlaamse school wilde. In 1979 werd dat aangevraagd maar de burgemeester en ook de betrokken minister weigerde dat. De Vlaamse minderheid bleef niet bij de pakken zitten en in 1981 kwam er toch een Nederlandstalige school.
Subsidies kwamen van de Vlaamse Gemeenschap daar waar de Franse er voor moest zorgen. Nu er jaren verlopen zijn heeft de Vlaamse school hulp nodig want de toestand in de lokalen is alles behalve passend bij de 21ste eeuw.
Tine Heyrman, gemeenteraadslid in Zwijndrecht voor het Vlaams Belang, was echt getroffen door die toestand en ze wilde iets ondernemen om te helpen. Omdat er sprake was van het aankopen van obligaties voor 500 euro ’t stuk vatte Tine de idee op om met de afdeling Zwijndrecht-Burcht van het Vlaams Belang zo’n obligatie aan te kopen. Na vijf jaar zou daar nog een extra bonus bij terug betaald worden van 100 euro. Ze legde het voor aan het partijbestuur en iedereen was het daarmee eens. Het bestuur ging akkoord met de aankoop van twee obligaties.
Tine Heyrman kijkt verder, en hoopt dat ook andere afdelingen haar zouden volgen: "Op die manier zou in de kortste keer de mogelijkheid geschapen worden, de hoognodige renovatiekosten voor de refter én de tuinaanleg, zoals Tom Vandermeulen (29) vroeg, te betalen in afwachting dat hij geld van de overheid krijgt"
Tine heeft nu een vraag gericht naar de betrokkene om het rekeningnummer te vragen om dan tot de storting over te gaan. Het duurde even vooraleer er antwoord kwam en dat zorgde even voor een wrang gevoel: "We vonden het op de bestuursvergadering allemaal een goed idee. Ik vrees alleen dat ze het geld misschien niet willen, durven of kunnen aannemen omdat het van onze partij komt".
Vanmorgen heeft een enthousiaste directeur van de Vlaamse school in Komen contact opgenomen met Tine Heyrman. Hij zei ontzettend veel mails en telefoontjes ontvangen te hebben van mensen die geld willen voorschieten tot de Franse gemeenschap het geld doorstort. "Gezien de hoogdringendheid zegt hij ‘laat maar komen’, ook van ons, als Vlaams Belang, daar heeft hijzelf geen probleem mee want ze hebben het zéér dringend nodig en die herstellingen kunnen niet langer meer wachten.", aldus Heyrman.
Tine Heyrman hoopt nog steeds dat haar initiatief navolging zal krijgen. "De directeur begrijpt ook de goede intentie en was blij dat ik vertelde dat ik hoopte op navolging van andere afdelingen van Vlaams Belang." (r.d.)