Gemeenteraadscommissie niet voor slechthorenden
ZWIJNDRECHT. Gemeenteraadslid Tine Heyrman (Vl.B.) kan bij het college van burgemeester en schepenen maar niet op begrip rekenen om tijdens de gemeenteraadscommissies ook de geluidsinstallatie te gebruiken. Het raadslid hoort slecht en kan op de commissies niet steeds volgen. Trouwens, men moet niet slechthorend zijn om problemen te hebben met verstaanbaarheid. Dat ondervonden ook aanwezigen uit het publiek. Tine Heyrman: "Dit misschien niet écht een politieke zaak te noemen maar als ik van een andere partij was, zou het waarschijnlijk wel anders verlopen. Ik hoor alles slecht, zeker bij de raadscommissies en toch weigert men hier iets aan te verhelpen. Liever alles in de kast houden dan die dure zaken te gebruiken!"
Ze heeft klacht neergelegd bij het Centrum voor Gelijke Kansen. "Ik verwacht er niet veel van want daar hebben ze het te druk met allochtonenproblemen", denkt ze. "Nochtans heeft men in de gemeente de mond vol over gelijke kansenbeleid."
Bij haar gaat het gewoon om daadwerkelijke hulp en die geluidsinstallatie eens uit de kast te halen als het nodig blijkt. "Niks is zo erg als het voor uzelf te moeten vragen", aldus Tine.
Het is niet de eerste keer dat het raadslid vroeg om de geluidsinstallatie te gebruiken. Ze meldde het ook reeds aan de burgemeester dat het gezien haar hoorprobleem niet prettig is om zonder geluidsversterking de commissies bij te wonen. Ook nu heeft ze haan ongenoegen geuit in een schrijven naar de gemeentesecretaris. "Sommige mensen praten nu eenmaal stiller dan anderen en het is mijn recht, als slechthorende, te vragen om geluidsversterking om volwaardig aan discussies te kunnen deelnemen. Ik heb deze vraag trouwens al diverse malen herhaald, ook aan de burgemeester. In het Vlaams Parlement werkt men ook met speciale doventolken in dit verband", vertelde Tine Heyrman.
Ze gaat er ook van uit dat Iedere mens met een handicap recht heeft op aangepaste hulpmiddelen als die voorhanden zijn. Omdat er vanuit de gemeente weinig bereidheid tot begrip en actie, stuurde Tine Heyrman haar verzoek ook naar het Centrum voor Gelijke Kansen.
Gemeentesecretaris Ilse Weynants gaf uitleg van het waarom dat de installatie in de kast bleef liggen. Ze gaf wel toe dat ze technisch wel kan gebruikt worden voor de gemeenteraadscommissies maar dat het om een praktisch probleem gaat. Het opstellen van de micro's is een hele klus, die niet iedereen kan of mag doen. Gezien de Ostzaal ook als trouwzaal dient en vergaderzaal is, geeft dit volgens de secretaris wel al eens problemen. Weynants: "Commissievergaderingen vinden 's avonds plaats en de micro's moeten dan 's namiddags reeds opgesteld worden door mensen die daarvoor onderlegd zijn. De volgende morgen moeten ze reeds vlug terug afgebroken zijn, gezien de frequentie van vergaderingen in de Ostzaal."
Door de geluidsinstallatie telkens te gebruiken wordt de zaal minder bruikbaar voor vergaderingen.
Commissies zijn bovendien in kleinere groep, men zit dichter bij elkaar en geluidsversterking is daardoor (net zoals bij vergaderingen) niet echt nodig. Publiek is er amper bij commissievergaderingen. Dichter bij elkaar is nogal rekbaar maar de ervaring leerde ons toch dat er inderdaad problemen zijn om iedereen te verstaan. Bij één van de laatste commissie was er zelfs iemand uit het publiek die een oproep deed om luider te spreken.
Hoe dan ook de gemeentesecretaris besloot dat ze vreesde niet aan de vraag van raadslid Tine Heyrman te kunnen tegemoet te komen.(Rolf Duchamps)