Van een Verrebroekse Plas en een Paardenschor
De Verrebroekse Plassen vormen een aantrekkelijk natuurgebied omdat het zo uitgestrekt is en verscheidenheid geeft aan verschillende natte biotopen. Ze vormen evenwel een tijdelijke compensatie voor wat aan rustige waterplassen is verloren gegaan in het havengebied door de aanleg van het Deurganckdok. Maar als het Verrebroekdok wordt afgewerkt en in gebruik genomen wordt, is het uit met die Verrebroekse Plassen.
Andere namen die in de Wase Polders langs de Schelde en haven klinken zijn de Paardenschor en de Schor Ouden Doel. De Paardenschor is gelegen voorbij de kerncentrale en kwam er toen het gebied in het begin der jaren ’80, met zand werd opgehoogd maar in 2004 werd een deel ervan opnieuw hersteld en tot op zijn oorspronkelijk Scheldeniveau afgegraven.En dat nadat de Scheldedijk op zijn oorspronkelijke plaats herlegd was. Dit gebeurde in het kader van de natuurcompensaties voor het graven van het Deurganckdok. Een permanente compensatie voor het herstel van het verlies van slib en schor. Hoermee kan nogmaals onderstreept worden dat het Deurganckdok aan de natuur wel een serieuze mep heeft uitgedeeld.
De Paardenschor bestaat nu uit slib dat bij vloed, tweemaal per dag dus, wordt achtergelaten. Tweemaal per dag staat het daar dan ook onder water! In de modder die daarna achterblijft bij laag water, kunnen heel wat steltlopers zoals de kluut en de wulp waargenomen worden.
Het is goed om weten dat in de Paardenschor steeds meer en meer slib komt te liggen zodat het langzaam maar zeker wordt opgehoogd. Het gevolg daarvan is dat het minder overstroomd zal worden en meer begroeid. . Er zijn nu al duidelijke geulen uitgesneden in het slik en op de hoogste plaatsen ontstaat al een schorrenbegroeiing. Zo groeit het daar van slib naar schor die dan enkel bij springtij onder zal lopen.
Het gebied, ongeveer 52 ha groot, bestaat uit begroeide schorren en onbegroeide slikken die tweemaal per dag, bij elk hoog tij, door het brakke Scheldewater overspoeld worden. Het volledig wettelijk beschermde natuurreservaat wordt beheerd door Natuurpunt WAL. Voor België is het Schor Ouden Doel het grootste brakwaterschor en samen met het Verdronken Land van Saeftinghe, waar het gebied bij aansluit, zelfs het grootste brakwaterschor van West- Europa.
In samenwerking met Smet Kris, een landbouwer uit Kieldrecht, kwam er in juni 1999 een begrazingsproject om de steeds verder gaande verruiging van het schor door het oprukkende riet, tegen te gaan. In 2004 werd het schor vergroot met het aangrenzende Paardenschor. (Rolf Duchamps)