Bewoners Waesmeer kunnen op twee oren slapen

TIELRODE/TEMSE.Op woensdag 25 juni keurde de provincieraad van Oost-Vlaanderen het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) goed, dat in een definitieve oplossing voorziet voor de permanente bewoning op het Waesmeer en een aanpalend deel van de Ruisstraat. Het PRUP dient nu nog enkel de handtekening te krijgen van de minister van Ruimtelijke Ordening.

 

Daarmee komt een happy end aan een dossier dat jarenlang heeft aangesleept. Het gemeentebestuur heeft daarmee zijn doel bereikt: een menselijke oplossing voor alle bewoners. Het resultaat betekent vooral ook een grote voldoening voor schepen van Ruimtelijke Ordening Freddy Verbeke, die het dossier namens het gemeentebestuur gangmaakte en opvolgde. Als provincieraadslid maakte hij de jongste jaren de evolutie  in de frontlinie mee en hij was ook aanwezig op de goedkeuring door de provincieraad.

 

Volgens Schepen Freddy Verbeke had het probleem van de bewoning op het Waesmeer niets te maken met vergunningen want in de regel waren alle verkavelingen en bouwwerken vergund. Waar wrong het schoentje dan wel? "Volgens het gewestplan heeft het recreatiedomein de bestemming van verblijfsrecreatie, wat wil zeggen dat geen permanente bewoning is toegelaten. Vanaf de omvorming van steenbakkerij tot recreatiedomein, halfweg jaren ’70, hebben er zich echter mensen gevestigd, intussen bijna 600. Zij zijn ook ingeschreven in de Bevolkingsregisters. Toen de problematiek in 1998 op de agenda van de Vlaamse Regering kwam, ontstond onrust onder de bewoners omtrent hun woonzekerheid", aldus schepen Verbeke.
 
Het gemeentebestuur heeft altijd alles in het werk gesteld om voor de bewoners een menselijke en duurzame oplossing te vinden. De schepen onderlijnde dat: "We hebben met name, geijverd voor een bestemmingswijziging die permanente bewoning zou toelaten. In 1999 stelde het gemeentebestuur een omvangrijk dossier samen, waarvoor zelfs tijdelijk een extra personeelslid is in dienst genomen." Het was dan in 2002 dat het Vlaamse overheidsniveau, taken m.b.t. toerisme en recreatie door verwees naar het Provinciebestuur. Dat werd dan voor Temse de nieuwe gesprekspartner.


Freddy Verbeke: "Elke gemeente werd verplicht een Ruimtelijk Structuurplan op te maken. In ons plan voorzagen wij daarin permanente bewoning voor het Waesmeer en de Ruisstraat. We hebben het afbakeningsproces van het kleinstedelijk gebied Temse zo ingedeeld op basis van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen, aangegrepen om het Waesmeer-dossier in een stroomversnelling te brengen. De snelste oplossing werd geboden via een Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan, afgekort P.R.U.P., instrument om een bestemming binnen het gewestplan te wijzigen. Wegens de dringendheid en de inpasbaarheid binnen de provinciale bevoegdheid diende dit plan door het provinciebestuur opgemaakt. Het gemeentebestuur bleef vanzelfsprekend een bevoorrechte partner."

 

Nu, anno 2008 is het doel van bewoners en gemeentebestuur bereikt. Voor Temse in het algemeen en de bewoners van Waesmeer en Ruisstraat in het bijzonder is het een historische - en vooral ook menselijke! - beslissing. Ondertussen nam het gemeentebestuur ook al het initiatief om de diverse verkavelingen die op het gebied betrekking hebben te wijzigen. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

TEMSE. De bvba Vagaetrans heeft een vergunning gekregen om de voormalige kleipunt aan Waesmeer gedeeltelijk op te vullen. De omgevingsvergunning houdt ook enkele andere werken in zoals de aanleg van...

TEMSE. Het gemeentebestuur van Temse is verbaasd door het vonnis dat het Hof van Beroep van Gent heeft uitgesproken in de zaak van het Recreatiedomein Waesmeer. Het domein Waesmeer kreeg een...

TEMSE/TIELRODE. Het WaesMeer is terug op weg om in het kader van een aantrekkelijk Scheldeland, een voorname rol te spelen. Nu het er in geslaagd is een Gerechtelijk Akkoord te overleven kunnen...