Expo (in) Dacca van Experimenteel Atelier Acade
TEMSE. Vrijdag 30 mei vond de vernissage plaats van het Experimenteel Atelier van de Academie en Vaktekenschool, een samenwerkingsverband met de ateliers Fotografie, Tekenen en Grafiek.Van zaterdag 31 mei tot zondag 22 juni loopt ze in het oud-herenhuis van het Dacca-complex. Directeur Philip Boël situeerde situering de expo en het Experimenteel Atelier, lerares en regisseur van de expo Chris Bachot gaf toelichting bij de expo en burgemeester Luc De Ryck schetste de historiek van site en gebouw en opende officieel de tentoonstelling.
Naast een rijk scheepsbouwverleden heeft Temse ook een bloeiend textielverleden gehad, gekenmerkt door verscheidene grote bedrijven zoals Dacca, Wittock-Van Landeghem, Wauters, Wilford, Orlay en Van Der Schueren.
Dacca in de Kasteelstraat) heeft meer dan 100 jaar een cruciale rol gespeeld als vlas- en vooral jutespinnerij. De gewezen woning van stichter Dionysius Andries die burgemeester was van 1888 tot 1904, heeft ook als huisvesting gediend voor de politie tot 2006. Het staat nu leeg. Die leegstand én de geschiedenis van de fabriek én het verblijf van de politie en de bewoning door particulieren inspireerden het Experimenteel Atelier van de Academie tot een project.
Onder leiding van lerares Chris Bachot trokken Marleen Hiels, Laureta Roosen, Elie D’Hondt, Tineke Van Brussel, Brigitte Verbruggen en Rita Bredael op zoek naar de verschillende bewerkingen van vlas en jute, de problematiek van gevangenissen, de macht van uniformen, het verhaal van de laatste bewoner van het pand…
De expo vertelt op eigenzinnige wijze vele verhalen over dat alles, gebruik makend van uiteenlopende kunstvormen en technieken, inclusief audio-visuele middelen. Bovendien wordt in een kleine ruimte telkens om 15 u. een verhaal verteld en aan de overzijde kan men filmen bekijken. Nog een curiosum: in een klein kamertje wordt aan de hand van teksten en foto’s het leven geschetst van de laatste bewoonster Maria Vereecken-Verdonck. Zij woonde meer dan 60 jaar op de bovenste verdieping maar is onlangs verhuisd.
Naast de interpretatie van het verleden wordt ook een beeld van de toekomst opgehangen. Verder is er nog een authentieke zolder waar de tekenklas van Kamiel De Klerck werk laat zien. Ook de leerlingen Fotografie van Stefanie Van Mol nemen een kamer voor hun rekening.
Tot zondag 22 juni is de expo elk weekend vrij toegankelijk, van 14 tot 17 u. Telkens verteluurtje om 15 u. (R.D.)