Eikenprocessierupsen gesignaleerd in Temse
TEMSE. Schepen Hugo Maes meldde dat de eerste processierupsen in de gemeente zijn waargenomen. Sinds enkele jaren zorgt de eikenprocessierups ook in Temse voor de nodige overlast. De rupsen trekken voornamelijk ’s avonds vanuit spinsels of dikke takken in processie naar de bladeren.
Schepen Maes: "De eerste haarden van de processierups zijn opgemerkt in de Smesstraat. Deze beestjes kunnen best vervelend zijn. Ik was vorig jaar getuige van de processierupsverwondingen bij tal van mensen. Een probleem dat niet te onderschatten is. Aan alle inwoners van Temse vragen we om aandachtig te zijn voor dit probleem en bij enkel nog maar zichtbare tekens die de processierupsen verraden de diensten op het gemeentebestuur telefonisch te verwittigen tijdens de diensturen."
De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder, de Thaumetopoea processionaria. Tussen half april en begin mei komen de oranjeachtig gekleurde jongen uit de eitjes. Jonge rupsen hebben reeds lange haren, maar geen brandharen. Na een drietal vervellingen worden ze grijsgrauw met lichtgekleurde zijden en ontstaan de eerste brandharen op de rug. Deze brandharen zijn niet de lange witte haren die de rups bedekken maar zijn microscopisch klein. Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.
De belangrijkste effecten die optreden na contact met brandharen situeren zich vooral ter hoogte van de huid, de ogen en de bovenste luchtwegen.
Het is belangrijk dat men, indien men eikenprocessierupsen opmerkt, dit doorgeeft aan het gemeentebestuur. Men kan de melding doen tijdens de kantooruren bij de groendienst op het nummer 03.710.12.36 of 03.710.12.37. Zij zullen alle meldingen opnemen zodat tijdig de passende maatregelen genomen worden en de bestrijding adequaat kan gebeuren. Op dit moment betekenen de rupsen nog geen gevaar.
Het is belangrijk dat men niet zelf gaat bestrijden. In de directe omgeving van een aangetaste eik draagt men best kledij die hals, armen en benen bedekt en men gaat ook niet onder de boom zitten. Het is niet aan te raden om de was buiten te hangen in de nabijheid van een eik. De brandharen worden door de wind meegenomen.
Meer informatie kan men vinden op zorg-en-gezondheid.be of eikenprocessierups.be (Rolf Duchamps)