Inge Claeys uit Wommelgem Aardbeiprinses 2008
Het was een bijzonder gelukkige en enthousiaste Inge Claeys die, zoals dat gewoonlijk blijkt, het helemaal niet had verwacht. "Ik zei, we zullen wel zien. Ik dacht wel aan eventueel eredame spelen maar nooit heb ik het gevoel gehad, ik ga hier winnen." Toen ze haar hoorde was ze enorm verrast. De gelukstranen schoten haar in de ogen. "Normaal win ik nooit.", bekende ze, "En kijk nu dit…"
Vorig jaar in oktober nam ze deel aan de verkiezing van Miss Kempen in 'De Lamme Goedzak' in Zoersel, het heiligdom van Rik Vervecken de organisator van de Melseelse Aardbeiprinsesverkiezing. Dat deed ze voor de lol omdat ze al van een vorige keer wist hoe leuk het was. Zo had ze ook meteen de smaak te pakken en wilde ze er op de Aardbeifeesten ook bij zijn. Ze zit trouwens ook nog in de halve finale van Miss Diamant in Antwerpen. "Hopelijk wordt dat ook plezant", lachte ze.
In Melsele ging het om de aardbei. Kent iemand uit Wommelgem wel het aardbeidorp? "Ik kende Melsele eigenlijk wel een beetje want een kennis deed vorig jaar hier mee en zo vernam ik meer
Nog nooit in haal leven had ze wat gewonnen, vertelde ze. "En nu ineens win ik een titel, ik bedoel, ik vertegenwoordig nu de aardbei van Melsele en alles wat daar rond komt met o.a. interviews en zo. Dat opent een deur voor u. Maar uiteindelijk, wie niet waagt, niet wint."
Als je met Inge Claeys praat kom je gauw tot de conclusie dat ze zin heeft om het leuk te houden. Ze noemt dat 'fun maken': "Ik bedoel, eens ‘zot doen’, want het moet niet altijd serieus en strak zijn in het leven. De meeste mensen omschrijven me dus ook als een ‘zotte doos’. En ik moet toegeven, zo is het wel, een ‘zotte Mie’ eigenlijk door grapjes te maken."
De nieuwe prinses straalde haar geluk uit toen ze vlot alles vertelde. Een open boek, een woordenwaterval. Ook al was het al 1u ’s nachts, ze zei dat ze nog lang niet thuis was… "Maar morgen zal ik hier wel zijn. Misschien met wat wallen onder mijn ogen, maar ik ben hier. Waar ik word verwacht, zal ik zijn. Alle afspraken kom ik na."
Het Aardbeicomité zal een bijzonder goede ambassadrice hebben aan de joviale Inge Claeys uit Wommelgem.
de eredames
De jongste van alle deelnemers, de 17-jarige studente Latijn-Wiskunde, Ima Essien uit Gent, werd eerste eredame. Zij had dat niet verwacht zeker niet toen ze voor haar optreden een noodscenario moest inroepen en zelfs a-capella moest zingen. Ze vond de instrumentale muziek niet voor haar oorspronkelijk lied. Een vriend van haar zou het trachten nog op te lossen maar dat ging dus ook niet. Ze oefende het nieuwe lied tot ’s nachts in en heel vroeg op de verkiezingsdag schreef ze zelf nog de bindteksten. ’t Was super!
"Het werd helemaal iets anders en ik dacht dat het niet zou lukken want er waren toch een paar heel goede kandidaten. Ik dacht dus er niet bij te zijn. Dat Inge ging winnen dat wist ik wel. Ze was zo spontaan en haar optreden met die French Cancan was ongelooflijk goed."
Ima zingt heel erg graag en bovendien ook met knappe stem. Dat kon ervaren worden door haar zang zonder begeleiding. Dat was super ook al was het de eerste keer dat ze voor een publiek zong. "Ik zong zelfs nog nooit voor mijn familie. De enige die mij al ooit gehoord heeft is mijn broer." Het was dan ook niet te verwonderen dat ze zich erg zenuwachtig voelde. Gelukkig verdween dat gevoel toen ze op het podium stond. Wat ze al die jaren voordien niet durfde deed ze op deze Aardbeifeesten dus wel. "Ik denk dat ik nu wel meer zal gaan zingen. Dat komt in orde", lachte ze.
In Nigeria werken haar ouders aan een vrijwilligersproject. Zij helpt daarbij. In Gent hebben ze een restaurant dat ook werkt voor het project. Elk jaar reist de familie Essien voor de ganse zomer naar Nigeria. Ook vrijwilligers van hier trekken daar voor een tijd naartoe.
Kizzy Van Meirvenne uit Kruibeke was de tweede eredame. Ze is studente te Sint-Niklaas 6de wetenschappen -Wiskunde. Haar verkiezing was een cadeau van het enthousiaste legertje supporters dat ze naar de tent had meegebracht. Maar toch vond ze dat het daardoor niet meteen geklonken was om eredame te worden. Ook Ellen De Cauwer, Jessica Thielman en Femke De Souter waren uit Groot-Beveren en hadden heel wat fans mee. "Ik vond het dus wel spannend", aldus Kizzy, "Mijn supporters maakten misschien wel meest lawaai. Ik speel immers voetbal en die supporters zijn altijd wat meer luidruchtig."
"Het klinkt wel eigenaardig maar ik vind niet dat, omdat ik voetbal ik meer mannelijk ben. Als ik soms zeg dat ik voetbal, dan vragen ze of ik lesbisch ben. Er wordt dus over vrouwenvoetbal echt een verkeerd beeld gegeven. Dat is ook trouwens de reden waarom ik heb meegedaan aan de verkiezing." Kizzy speelt al drie jaar bij Svelta nadat ze daar voor ook al een paar jaren bij Red Star Waasland actief was. Ze heeft haar plaats in de voorlijn.
Voor het boogschieten trekt Kizzy zowat naar schietingen in gans België. Ze nam al deel aan het Belgisch Jeugdkampioenschap en vorig jaar geraakte ze op het Europees Kampioenschap. Ze heeft er echt ambitie voor. Dat ze het erelint mag dragen van de Aardbeiprinses geeft haar een fantastisch gevoel. "Het geeft me de kans te laten zien dat het ook kan voor een voetbalster. Ik had hier zeker niet de ambitie om te winnen en nam deel voor de fun én voor de voetbalclub. Er was nog iemand van de club die zou mee gedaan hebben maar die haakte af."
Alle drie kijken ze nu uit om volgend jaar aardbeien naar het paleis te mogen brengen, ook al zal de Koning ze niet in ontvangst nemen. Dat doet hij maar om de vijf jaar, zoals in april dit jaar.(Rolf Duchamps)