46ste Aardbeifeesten met stijl geopend

Image
Een foto die beeld geeft van het overdonderend succes van de proefmarkt.
MELSELE. De 46ste Aardbeifeesten werden donderdag in majeur geopend. Minister van defensie Pieter De Crem was de eregast en opende samen met het college van burgemeester en schepenen en volksvertegenwoordiger Jos De Meyer de schitterende tentoonstelling '’t Zit van binnen'. Daarna werden de deuren open gezet voor het groot publiek dat massaal op bezoek kwam. Naast de tentoonstelling kon ook een bezoek gebracht worden aan de proefmarkt in de grote feesttent. Een voltreffer van formaat.

 

De voorzitter van het Aardbeicomité, Georges Braem, mocht de personaliteiten welkom heten. Hij bracht ook een postume hulde aan het comitélid Louis Roels die rond de jaarwisseling overleed. "Melsele is en blijft een aardbeigemeente en daarom ben ik nu ook blij dat we ons eigen aardbeimonument hebben.", aldus de voorzitter, "Het heeft lang geduurd maar ’t is prachtig."

 

De Melseelse schepen Dirk Van Esbroeck wees er op dat met groot enthousiasme en inzet werd gewerkt om de tentoonstelling op te bouwen. Temeer omdat de feesten dit jaar erg vroeg plaatsvonden. Hij plaatste de tentoonstelling passend in het thema '’t Zit vanbinnen'. Voor de aardbei is de smaak het belangrijkste doorheen de mooie rode kleur.  De schepen wees er ook op dat de kwekers zorgen voor veilige producten. Wat de tentoonstelling betrif, wist Dirk Van Esbroeck dat ze anders was dan vorige jaren, maar dat ze zeker in de smaak valt. Tenslotte dankte hij ook alle medewerkers.

 

Image
Minister Pieter De Crem tijdens zijn openingsspeech.
Minister De Crem begon zijn toespraak met 'Goede vrienden en vriendinnen van Beveren-Waas…' en dat was wel merkwaardig voor een burgemeester van Aalter maar hij zette meteen toch de trend van zijn ganse toespraak. Luisteren naar minister De Crem was aangenaam. Hij maakte al kennis met de Melseelse dagenlange feesten, nadat hij vast zat in de Kennedutunnel en een ommetje had moeten maken langs Melsele zodat hij de vele aankondigingborden goed in beeld kreeg.

"Hier voltrekt zich een heel belangrijke gebeurtenis omdat men een beetje ingaat tegen de algemene tijdsgeest. Mensen die iets organiseren krijgen zelden nog sympathie, krijgen geen volk op de baan. Volksvertegenwoordiger Jos De Meyer weet ook hoe belangrijk het is dat het verenigingsleven van de landelijkheid, nog altijd de meest aanhankelijke is die bestaat. En daarom van harte proficiat voor uw activiteit. Ze duurt veel dagen en zal veel mensen verzamelen. Ook dat is nieuw! Er was een tijd nog niet zo heel lang geleden, dat het verenigingsleven van geen tel meer was, de mensen van de 20ste eeuw wilden het niet meer. Maar we zien nu meer dan  ooit mensen naar het lokaal verenigingsleven trekken ‘onder de kerktoren’ in de goede zin van het woord."

 

De minister richtte zich naar de Beverse burgemeester en de schepenen om er op te wijzen dat zij de eigenheid van de kernen ook in de grote gemeente Beveren behouden en versterken.  "En dat is van absoluut belang en het onderpand van uw succes waarin mensen zichzelf thuis voelen in deze mooie gemeente." De Crem kende de waarde van de aardbei uit zijn eigen ervaring reeds als kleine jongen. Hij is dus niet de politieker die zomaar een woordje kwam zeggen zonder betrokkenheid te hebben bij hetgeen hij vertelde.

 

Image
De Minister ontvangt een mandje echte Melseelse aardbeien.
In de streek van Landegem is de aardbeiteelt teloor gegaan maar de minister wil hen daar nu zeggen dat ze voor de activiteit van de 'Zoete beze', die er jarenlang heeft bestaan, eens op bezoek moeten kopen in Melsele om te zien hoe ze het ook opnieuw kunnen doen.

 

De grootmoeder van Minister De Crem kweekte aardbeien en hij wist nog dat de variëteit toen ‘Gorella’ was. Of die nog bestaat wist hij niet maar hij herinnerde zich nog dat hij de naam moeilijk kon onthouden: "Ze maakten altijd een referentie naar de grote apensoort en ik wist dat het één letter verschil was. Mijn grootmoeder was een ‘Gorella-kweekster in haar tuin."

 

Hij herinnerde zich ook mei-juni als de geurige periode in de keuken en achterkeuken toen ze in een grote koperen pot confituur maakte. Voor hem was dat nu nostalgie. En hij richtte zich tot Melsele: "Wat jullie kunnen doen, is de nostalgie laten voor wat ze is, de goede herinnering, maar nu kijken naar het professionalisme. We zitten in een andere tijd. Er was wel een tijd dat men het landelijke leen wilde weg duwen. Maar hier vandaag wordt bewezen dat rond het juweel, dat de aardbei is, men meegaat met de tijd. Dat de teelt en kweekmethodes verbeterd zijn. Dat men zich inwerkt in betere en biologische teelt. Dat u een superproduct creëert dat de toets kan doorstaan van de beste kwaliteitsnormen."

 

De minister legde ook de nadruk op niet alleen de schoonheid van de vrucht maar ook op het voedzaam zijn. Er is nu een kwaliteitslabel dat de aardbei en de teelt ervan in deze streek tot zich heeft kunnen nemen. "Dat is een ongelooflijke realisatie die niet alleen in Beveren-Melsele is bekend maar zelfs tot in Laken.", glimlachte de minister die bij een ontmoeting met Prinses Astrid in Kortrijk, vernam dat haar vader Koning Albert, onlangs nog de eerste aardbeien van Melsele had gekregen en geproefd. "Dat wil toch zeggen dat de export van het product geslaagd is.", vond De Crem.


Hij wenste proficiat aan het gemeentebestuur en betrok er ook ereburgemeester François Smet bij. Verwijzend naar Fata Morgana, zei de minister dat zijn gemeente Aalter net als Beveren 5 sterren had gewonnen. De Crem: "5-sterren gemeente zijn gemeenten die goed bestuurd worden, waar de mensen graag wonen, waar de mensen graag leven en waar men stil en ongedwongen veel voor elkaar doet. En eigenlijk is de slagzin die gekozen is voor dit feest ‘’t Zit vanbinnen’, schitterend. In die mooie aardbei zit het van binnen, diep van binnen en zelfs zonder ringen aan je hand, ben je de mooiste diamant van het land. Proficiat en veel succes!"

 

fiere burgemeester


Burgemeester Marc Van de Vijver begon op ludieke manier zijn toespraak. Hij zei dat het deugd deed op de opening van de aardbeifeesten terug een excellentie mogen begroeten waarmee ook geschiedenis wordt geschreven want het was de eerste keer dat een minister van defensie aanwezig was.


Van de burgemeester vernamen de aanwezigen dat de aardbei Amerikaanse voorouders had, vooral uit de staat Virginia, maar ook uit Chili. De Franse ontdekkingsreiziger Antoine Amedé Fresier bracht ze mee naar onze streken. In de loop der jaren werden dan verschillende varianten ontwikkeld die elk hun eigen kwaliteit en specifieke smaakaroma’s hadden. "Maar de lekkerste, sappigste en de zoetste aardbeien zijn in ons eigen Melsele te vinden. U mag het mij niet kwalijk nemen dat ik als burgemeester daar bijzonder trots op ben.", zei Van De Vijver.

 

Maar Van de Vijver noemde de aardbei van Melsele ook een 'fantastisch symbool'. Een symboolwaarde die volgens hem ook te danken is aan de Aardbeifeesten want hierdoor wordt deze streekvrucht tot ver buiten de gemeentegrenzen gepromoot. Daarom bedankte hij de vele vrijwilligers die meewerken aan de feesten. Een speciaal dankwoord richtte hij nog naar de uittredende voorzitter Jurgen Van Doorselaer. Hij wenste de nieuwe voorzitter Georges Braem veel

Image
De personaliteiten bezochten als eersten de tentoonstelling. Links van Minister De Crem Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer, en rechts burgemeester Marc Van de Vijver en schepen Dirk Van Esbroeck.
succes toe met dat mandaat en dat hij met zijn equipe nieuw leven zou blazen in de Aardbeifeesten zodat Melsele nog verzekerd is voor een prachtige toekomst voor de feesten.

 

De burgemeester verklaarde dan de 46ste Aardbeifeesten voor geopend: "Geniet van de feesten maar geniet vooral van de prachtige aardbeien."


De KVLV zorgde ook nu weer voor een fantastische receptie en burgemeester Van de Vijver apprecieerde dat enorm en vroeg aan het publiek een warm applaus. Daarna werd de tentoonstelling ingewandeld door de burgemeester en de schepenen, minister De Crem, Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer en tal van andere personaliteiten.

Daarna werd een wandeling gemaakt doorheen de ‘Proefmarkt” die een ongehoord succes kende. Er

Image
Ongekend succes voor chef-kok Luc Van Landeghem, die in de leskeuken weer aan het werk was.
kon van alles geproefd worden. Er was Alsace wijn, advocaat De Klok, jenever of het echte onvervalste aardbeienbier. Een bekertje met divers warm fruit waaraan uiteraard de aardbeien kleur gaven. Vruchtensappen bij Ernest Smet of een sneetje brood met die lekker speculaaschoco. En wie een ijsje wilde kon ook een hoorntje proeven.
Aan de ingang van de tentoonstellingstent stond de altijd stralende Luc Van Landeghem, de chef-kok van restaurant 'Den Silveren Harynck'. Hij bereidde met passende uitleg bij, weer een paar lekkernijen voor en velen stonden startensklaar om te gaan proeven. "Nog twee minuten.", zei de kok en het volk schoof dichterbij. Er kon niemand meer bij en ’t was weer genieten. Zijn collega Herbert Robbrecht komt op zondag 4 mei van 15u30 tot 18u demonstreren.

 

Image
Een opvallende bezoeker op de openingsdag: Brent Van Hoey uit Beveren, finalist van de verkiezing 'Mister Gay Belgium'
Ook Brent Van Hoey, finalist van 'Mister Gay Belgium' was present met zijn driekleur schuin over zijn mister-lichaam. De sympathieke Beverenaar behoort bij de acht overgebleven kandidaten die op 31 mei in Brussel zullen meedoen naar deze titel van Mister Belgium. De Aardbeifeesten waren voor hem voor promotie ideaal. Zeker deze openingsdag waarvoor echt de grote massa naar de tent was gekomen. (Rolf Duchamps)

 

 

 

Lees ook:

Een monument bij de Aardbeifeesten is Walter Cools. Hij stelde, net als alle jaren, het programma van de feesten voor. MELSELE. De 46ste Aardbeifeesten starten woensdag 30 april vanuit de...

de nieuwe Aardbeiprinses 2008, Inge Claeys uit WommelgemMELSELE. "Ik kan dat eigenlijk nog niet geloven. Ik loop er bij als een zombie. Allee, is dat nu echt waar?", dat waren de eerste...

een Ford uit 1930MELSELE. Zaterdagmiddag vertrokken om 13u aan de Aardbeifeestentent  102 oldtimers. Een ongelooflijk kleurig schouwspel in de stralende zon. Er waren echt puike wagens te zien...

MELSELE. Donderdagavond heeft de Melseelse fanfare 'De Kunstliefde' succesvol 'De Proms' afgeleverd. Het is een jaarlijks optreden ter gelegenheid van de Aardbeifeesten waarvan de...

MELSELE. Het petanquetornooi van vrijdagnamiddag door het Aardbeicomité georganiseerd op de grasvelden van het Kerkplein, kreeg maar liefst 62 ploegen van drie spelers op de...

Marc Mestdagh, voorzitter van de Wase Tuindersgilde vzw, het brein achter de Aardbeitentoonstelling.MELSELE. De Wase Tuindersgilde heeft voor de 46ste Aardbeifeesten weer een tentoonstelling klaar...