Slotzitting van scholierenparlement Kras

SINT-NIKLAAS. De Krasgroep van Sint-Niklaas houdt woensdag 16 april  haar lokale slotzitting. Na 5 zittingen komen de jongeren voor de laatste keer samen in het Stadhuis in de Vredeszaal. Ze stellen er hun visie op het thema van dit jaar, energie, voor. Lokale sprekers en politici worden uitgenodigd om hun visie of beleid toe te lichten en om feedback te geven op de discussievragen van de jongeren. Eigenlijk gaan die over de betaalbaarheid van energie, de haalbaarheid van alternatieve of groene energie, mentaliteitsveranderingen die worden verwacht.

 

Kras is een simulatiespel om jongeren meer interesse en inzicht te verschaffen in politiek beleid en wereldproblemen. Aan de hand van een basisdossier verdiepen de jongeren zich in een bepaalde rol. Vanuit deze rol discussiëren zij met elkaar over een inhoudelijk jaarthema. Het unieke aan Kras is dat ook minder gehoorde stemmen (landen, organisaties, belangengroepen), die in werkelijkheid niet altijd gehoord worden, toch een plaats krijgen in de discussie.

 

Er is ook nog Gobbelink als medespeler. Het is een erkende Vlaamse jeugddienst die werkt rond duurzame ontwikkeling in een mondiale context. De wanverhoudingen tussen Noord en Zuid staan centraal in hun programma’s. Bovendien vinden ze inspraak en participatie van jongeren erg belangrijk, dus leveren zij daartoe inspanningen in de eigen werking en daarbuiten. Globelink coördineert Kras en ondersteunt de verschillende lokale Krasgroepen. Globelink sluit nauw aan bij de Nood-Zuidbeweging. Dat resulteert in de coördinatie van het Platform jeugdwerk-ngo’s en van het gemeenschappelijk jaarthema ‘Duurzame Ontwikkeling’ van de jeugdbewegingen.

Aan Kras nemen in Vlaanderen jaarlijks een 800-tal jongeren deel verdeeld over 20 plaatselijke groepen. De Krasgroep uit Sint-Niklaas bestaat uit een 30 tal leerlingen uit de Broederschool, Sint-Jozef Klein Seminarie, Koninklijk Atheneum en OLV-Presentatie.

 

Van 14u en 15u30 geven sprekers feedback op de discussievragen van de jongeren.Dat zijn
Jenny De Laet van ABBLO, Jef Verstraeten van Wase Wind en een medewerker van OCMW Sint-Niklaas.
Van 15u30 tot 16u worden lokale politici uitgenodigd, daarna volgt een receptie aangeboden door de stad. (R.D.)

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Op donderdag 1 april of Witte Donderdag, geeft Kruibeke de aftrap voor het ‘10.000 stappen Vlaanderen’ project voor een betere gezondheid. Schepen van Welzijn en...