Doel krijgt wat met de kunstwereld
DOEL. Het is een lovenswaardig initiatief van KunstDoel om in een ultieme poging via een drievoudige solidariteitscampagne voor en door de culturele gemeenschap, de overheid nog op andere gedachten te brengen om wat in Doel nu gebeurt te stoppen.
Dit drieluik richt zich zowel tot beeldende kunstenaars als poëten. "Wij hopen dat een massaal artistiek statement de overheid alsnog mag overtuigen Doel te behouden en een nieuwe, creatieve bestemming te geven binnen de haven van Antwerpen", aldus Eva Van Tulden de voorzitter van KunstDoel.
KunstDoel Inside (beeldende kunst)
In april komen een aantal vooraanstaande beeldende kunstenaars -- Jan Van Imschoot, Koen van den Broek, Guillaume Bijl, Luc Tuymans, Fred Bervoets, Jan Decleir, Ria Pacquée, Mitja Tusek, en Guy Van Bossche -- naar Doel om bij Doelenaars thuis rechtstreeks op een binnenmuur een werk te maken en de woning zodoende symbolisch bescherming te bieden tegen afbraak.
KunstDoel Outside (beeldende kunst)
Dit project beoogt leegstaande panden in de dorpskom te beschermen door voor alle ramen twee-dimensionale kunstwerken te plaatsen die bewoning suggereren in een het halfverlaten dorp een surrealistische sfeer van virtuele bewoning zullen creëren.
Deze actie staat open voor alle kunstenaars van België, Nederland of elders. De kunstenaars worden symbolisch voogd van de woningen die ze bewerken. Kunst wordt ingezet tegen het meedogenloze bulldozerbeleid van de overheid dat resterende bewoners moet intimideren en uit hun dorp verjagen.
De KunstDoel Outside-campagne wordt gecoördineerd via de KunstDoel website, waar kunstenaars de nodige informatie en richtlijnen vinden en ramen kunnen reserveren. De voortgang van deze campagne zal van dag tot dag via de website opgevolgd en de nodige ruchtbaarheid gegeven worden. De opening van KunstDoel-Outside, onder het motto 'Wereldpremière Doel Openluchtmuseum 2009', is gepland op 24 mei.
Bedichting van Doel (poëzie)
Dichtend Vlaanderen en Nederland schrijven gedichten voor Doel, die op een zondag in mei overal in het dorp zullen opgehangen worden.
Eva Van Tulden over het initiatief: "KunstDoel verwacht dat deze drievoudige solidariteitscampagne voldoende maatschappelijke deining zal teweegbrengen opdat de Vlaamse kiezer zich op 10 juni zal herinneren welke partijen en politici achter dit hardvochtige en in de huidige context absoluut zinloze afbraakbeleid zitten. Het gaat hier niet om de sloop van huizen, maar om de amputatie van een stuk van ons collectief historisch en cultureel geheugen."
Groen! doet mee
Ook de partij Groen! heeft wel ergens een toekomst gezien voor Doel als Kunstenaarsdorp en trok samen met enkele Doelenaars die onder meer betrokken zijn bij KunstDoel, de landsgrens over op zoek naar een positieve toekomst voor Doel en vond in Ruigoord in de haven van Amsterdam een antwoord: geef Doel kansen als kunstenaarsdorp. In plaats van een definitief afbraakplan voor Doel, stelt Groen! vandaag dus een heropbouwplan voor.
Een evolutie van de voorbije jaren is de ontwikkeling van Doel als verzamelplaats van kunstenaars. Zij zorgen voor een toegevoegde waarde en extra dynamiek in het bedreigde dorp. Doel kan uitgroeien tot een kunstevenementendorp: ateliers, expositieruimten, festiviteiten, ... Een thuishaven voor allerlei kunstdisciplines, een smeltkroes van creativiteit, in een uniek kader, dicht bij de grootstad. Met Ruigoord in Amsterdam als inspiratiebron, waar de overheid heeft geïnvesteerd in ateliers en expositieruimten, kan Doel voor Antwerpen een culturele vrijhaven worden.
Doel beter bereikbaar maken zowel met de auto, de fiets, het openbaar vervoer en de veerdienst, is voor Groen! een belangrijke stap voor de herwaardering van het dorp. Het Hooghuis, de molen, de kerk … voor Groen! worden het geen beschermde monumenten die steen voor steen worden afgebroken om in Bokrijk weer opgebouwd te worden. Het worden de ankerpunten voor een hernieuwde dynamiek van Doel.
In Amsterdam is de visie van haven en overheid geëvolueerd. Waar Ruigoord vroeger een ongewenste hindernis voor de haven was, is het nu een door haven en overheid erkend en ondersteund kunstenaarsdorp. De Vlaamse regering blijft daarentegen vasthouden aan een afbraakpolitiek voor Doel. Ook op dat vlak kan Ruigoord een positieve inspiratiebron zijn voor de toekomst van Doel. Het is geen schande om nieuwe inzichten te verwerven, ook niet voor een Vlaamse regering.(Rolf Duchamps)