Jonas Scheldeman wint Kruibeekse junior journalistenwedstrijd Davidsfonds

ImageKRUIBEKE.In de Brouwerij kamen 150 leerlingen uit het 5de en 6de leerlaar van drie scholen samen om de prijsuitreiking bij te wonen van de jaarlijkse Junior Journalistenwedstrijd die door het Davidsfonds werd georganiseerd. Kruibeke speelde daarmee in op het Nationaal initiatief dat vanuit Leuven wordt gelanceerd. Nadat vorig jaar het thema 'Griezelen' was, moest de jeugd nu schrijven over 'Film'. Winnaar werd Jonas Scheldeman uit het zesde leerjaar A van de gemeenteschool.

 

De winnaars van alle deelnemende Davidsfondsafdelingen mag op 17 mei deelnemen aan de eindstrijd in Metropolis Antwerpen. Davidsfonds Kruibeke had rond de Junior Journalistenwedstrijd een heel project uitgewerkt om in de klassen te gaan voorstellen. Via boeken van Do Van ranst, brachten ze in elke klas jeugdliteratuur naar de kinderen. Schepen van Cultuur Stijn Bogaert, vond het fijn dat en vereniging als Davidsfonds zulke wedstrijden organiseert. Vanuit de gemeente zelf is een dergelijk initiatief niet zo evident.

Image
Jeugdschrijver Do Van Ranst vertelde en acteerde bij zijn boeken.
Het was voorzitter Isolde Coens die gastverteller Do Van Ranst inleidde. Deze las voor uit een boek en daarna begon er een heuse show waarin de jeugdschrijver op een boeiende en vooral prettige manier over zijn carrière vertelde. "Ik wilde al op mijn 12 jaar schrijver worden omdat… ik niets anders kon.", zo grapte hij.
Do Van Ranst vertelde en acteerde rond situaties uit zijn boeken. Voor de 150 jongens en meisjes was het één grote vertelfeest waarin zij zelf in de conversaties waren betrokken. Als slot mochten ze ook vragen stellen over het leven van een schrijver én de avonturen die hij in zijn boeken neerschrijft. Do heeft al 13 boeken in de winkel liggen, 14 en 15 liggen klaar en aan nummer 16 werkt hij momenteel.

Davidsfonds Kruibeke heeft er een perfecte organisatie van gemaakt. De vereniging wordt geleid door een jong team dat regelmatig zorgt voor een activiteit zoals een wandeling, een nieuwjaarsconcert, een paar voordrachten en ook al eens een reis zoals er nu één was aangekondigd vanaf 3 maart naar de Champagnestreek. Helaas, er kwamen zo weinig inschrijvingen binnen, dat ze moest afgelast worden.

Het officiële gedeelte werd ingezet met het zoeken naar de gelukkigen die een, boek van Do Van Ranst wonnen. Bij het binnenkomen in de Brouwerij had iedereen een nummer gekregen. Daaruit werd getrokken en de vijf gelukkigen waren Shauni Moortgat, Jorn Peeters, Lynn Roels, Jonathan Bolssens en Florian Stoop.

Image
De laureaat Jonas Scheldeman werd gelukgewenst door cultuurschepen Stijn Bogaert en Davidsfondsvoorzitter Isolde Coens. Jonas kreeg als prijs boeken van Do Van Ranst.
Maar dan kwam het grote ogenblik dat Hilde Van Broeck, de public relations van het Davidsfonds Kruibeke, de winnaar mocht bekend maken van de Journalistenwedstrijd. Ze zei dat het uiteindelijk een spannend gebeuren was want nadat alle werkjes waren gelezen, bleven er nog 5 over. De vijfkoppige jury moest dan kiezen en unaniem kozen zij voor het werk van de 11-jarige Jonas Scheldeman  van de gemeenteschool.  Jonas was fel verrast want schrijven is zeker geen hobby voor hem. Hij houdt het vooral bij het crossen met de gocart en ook van de KLJ is hij lid. Zijn opstel rond het thema “Film” was heel keurig opgebouwd en wel in die zin dat hij films gebruikte om op die manier iets te ontdekken om er een betere wereld van te maken.


Citaten uit het bekroonde werk:
-"Ik was Superman, maar als ik echt Superman kon zijn dan vloog ik naar de arme landen en ging daar de kindjes redden en zorgde er voor dat ze nooit nog honger of dorst hadden."

-"De 101 Dalmatiërs had ik ook gezien, maar als ik kon probeerde ik 101 hondjes te redden die soms door hun baasje worden verwaarloosd."

-"De poezen die ik zag, leefden blijkbaar als kat en hond. Jammer, want als ik kon dan waren er nergens nog zwerfpoesjes die aan hun lot werden overgelaten."

-"Ook de boot die naar Madagascar vaarde, had ik gezien. Als ik kon dan liet ik alle dieren vrij die soms achter tralies zitten zonder dat echt nodig is."

-"Nu ik er aan dacht had ik de duistere diamant ook gezien. Als ik een echte diamant zou hebben, dan zou ik hem laten fonkelen over gans de wereld zodat er overal een beetje vrede zou zijn."

-"Oh ja, en de rat uit de film Ratatouille, als ik kon zou ik voor iedereen hier op deze wereld ratatouille maken in een grote kookpot zodat er nergens nog honger was. En als ik de toverkrachten moest hebben van Harry Potter, dan zou ik maar 1 grote spreuk zeggen: AUB nooit nog oorlog en steeds vrede voor iedereen…"

 

Image
Een glunderende Jonas Scheldeman achter zijn leeftijdsgenoten die een boek wonnen: vlnr: Shauni Moortgat, Joni Peeters, Lunn Roels, Jonathan Bolssens en Florian Stoop.


(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

BEVEREN.  We hebben deze week verslag uitgebracht over de schrijfwedstrijd voor de jeugd, ingericht door het Davidsfonds. Er waren schitterende leesstukken bij. We haalden speciaal voor...

Burgemeester Denert overhandigde de prijzen. Links Isolde Coens van het Davidsfonds Kruibeke.KRUIBEKE. In de Brouwerij werd de laureaat bekend gemaakt van de Junior Journalistenwedstrijd van het...

Schrijver Do Van Ranst gaf een boeiende, ludieke uiteenzetting over hoe een goed jeugdverhaal ontstaat.SINT-GILLIS-WAAS/DE KLINGE. Vrijdag, 14 maart 2008, maakte Davidsfonds De...

KRUIBEKE. Donderdag 6 maart zal in de Brouwerij de 'oscar' worden uitgereikt aan de beste junior journalist van de wedestrijd die ook dit schooljaar door het Davidsfonds werd...