Sint-Niklase woonwinkel open vanaf 3 maart

Image
Het woonteam bij de woonwinkel in de Parkstraat.
SINT-NIKLAAS. Vanaf 3 maart kan de bevolking met alle vragen over wonen terecht in de woonwinkel die in de Parkstraat 10 wordt ondergebracht. Welke premie kan ik krijgen als ik mijn ramen of mijn dak vervang? Mijn huurder betaalt niet, wat moet ik doen?  Kan ik een bewijs krijgen dat het appartement dat ik verhuur, in orde is? Waar kan ik informatie krijgen over sociale leningen? Allemaal vragen die een antwoord krijgen in de woonwinkel.

De woonwinkel is een gezamenlijk initiatief van de stad en het OCMW. Medewerkers van beide besturen houden de woonwinkel open. Iedereen die in Sint-Niklaas woont, zowel huurders, thuislozen, (toekomstige) eigenaars als eigenaar-verhuurders die een pand verhuren op het grondgebied van Sint-Niklaas, maar ook welzijnsorganisaties kunnen er terecht voor (wegwijs) informatie en advies. Ook begeleiding is mogelijk bij complexe woonvragen, zoals bij klachten over de woningkwaliteit of bij het nemen van verschillende stappen om tot een oplossing te komen voor een gerechtelijke uithuiszetting.

Indien nodig, verwijst men door naar gespecialiseerde diensten zoals de dienst Huisvesting, het Sociaal Verhuurkantoor Waasland, de Huurdersbond, de huisvestingsmaatschappij...

Dit nieuwe initiatief is opgezet om een actieve rol te spelen in het recht op wonen zoals vooropgesteld in het Lokaal Sociaal Beleidsplan en overgenomen in het Witboek van de stad en de algemene beleidsnota van het OCMW. 
De mogelijkheid tot korte of langdurige begeleiding is dan ook één van de uitgangspunten van de woonwinkels in Vlaanderen en van deze in Sint-Niklaas.

Naast ruime openingsuren voorziet men in de woonwinkel daarom voldoende tijd voor begeleidingswerk en huisbezoeken bij meer kwetsbare inwoners. Elke vraag wordt ook in zijn totaliteit bekeken omdat elke woonvraag anders is en zowel uit sociale, technische, juridische, financiële en administratieve aspecten bestaat. Daarnaast zitten vaak nog andere vragen 'verborgen' achter de concrete woonvraag. 

Anderzijds hebben de woonwinkels ook als opdracht om het beleid ertoe aan te zetten om het woonrecht voor iedereen te verwezenlijken. De woonwinkelmedewerkers zullen  dan ook vanuit hun concrete praktijkervaringen een signaalfunctie opnemen en voorstellen doen aan de beleidsverantwoordelijken over het woonbeleid. De woonwinkel wordt geleid door de stedelijke huisvestingsambtenaar en het diensthoofd van de sociale dienst van het OCMW.
 
Om deze doelstellingen waar te maken, is gekozen voor een nauwe samenwerking op 1 locatie tussen het vast team van medewerkers vanuit de stad en het OCMW. De stad stelt het pand hiervoor ter beschikking.  De stedelijke medewerkers focussen eerder op de louter informatieve, algemene begeleiding- en technische aspecten. De OCMW -medewerkers focussen meer op de intensievere begeleiding bij onder meer dringende woonproblemen of preventief om energie -afsluitingen te voorkomen. 

Wie is de beste huisbaas?

Om te beklemtonen dat de woonwinkel er niet alleen is voor de huurder maar ook voor de verhuurder en om de opening van de woonwinkel passend te vieren, is men op zoek naar de beste huisbaas van Sint-Niklaas. Wie zijn huisbaas wenst voor te dragen 'als beste huisbaas van Sint-Niklaas' stuurt een gemotiveerd briefje of een e-mail naar de woonwinkel. Dat kan tot 13 maart 2008.

openingsuren (zelfde als het stadhuis)

maandag: van 8 uur tot 12.15 uur
dinsdag: van 8 uur tot 12.15 uur en van 13.30 uur tot 19 uur
woensdag: van 8 uur tot 12.15 uur en van 13.30 uur tot 16.15 uur
donderdag: van 8 uur tot 12.15 uur
vrijdag: van 8 uur tot 12.15 uur en van 13.30 uur tot 16.15 uur

Contact: tel. 03 760 91 99 of e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (R.D.)

 

 

Lees ook:

Het team dat bijna twee jaar geleden startte met de Woonwinkel.SINT-NIKLAAS. De Sint-Niklase Woonwinkel heeft vandaag, dinsdag 12 januari 2010, de 10.000ste bezoeker ontvangen. De woonwinkel startte...

Als blikvanger stond op de hoek van de Sint-Jozefstraat en de Parkstraat, aan de kerk, een caravan voor de opening van de Woonwinkel daar in de buurt.SINT-NIKLAAS. In de Parkstraat werd de...

SINT-NIKLAAS. Op maandag 3 maart zal in de stad in de Parkstraat 10, een 'woonwinkel' van start gaan. Dat stond aangekondigd in het witboek. Het stadsbestuur en het OCMW willen de...