Toerisme - Open Monumentendag (1)

REGIO. Op zondag 14 september ’08 zijn in heel Vlaanderen meer dan 600 monumenten wagewijd gratis toegankelijk. De 20ste editie van de monumentendag staan in het teken van de 20ste eeuw, de eeuw waarin op vrij korte tijd de hele wereld is veranderd. Niet elk monument is eeuwenoud maar elk monument laat de bezoeker wel kennismaken met een periode in de geschiedenis waarin nieuwe technieken, materialen en productiemethoden het licht zagen, maar ook het maatschappelijk leven op zich sterk veranderd is terwijl sommige zaken net traditioneel zijn gebleven. We geven u een overzicht van de monumenten in het Waasland die op 14 september te bezoeken zijn.

 

Bazel

Ghesellen van Sint-Pieter

Een groot deel van de 20ste eeuw stond voor de Sint-Pieterskerk van Bazel in het teken van de restauratie. Deze kan gezien worden als de kroon op het werk van de kerkbouwers die in de loop der eeuwen vorm hebben gegeven aan de eigenheid van het dorp. Het zijn deze voorouders die de ‘Ghesellen van Sint-Pieter’ terug een ‘gezicht’ willen geven. Tijdens Open Monumentendag stellen de Ghesellen de resultaten voor van hun gedreven onderzoek naar de bouwgeschiedenis van de Sint-Pieterskerk.

Doorlopend gratis te bezoeken van 10u tot 18u.

 

Kasteel Wissekerke

Gedurende de 20ste eeuw heeft kasteel Wissekerke een evolutie gekend van luxe, over verval tot heropstanding. Tijdens een begeleide rondleiding doorheen de prachtig gerestaureerde vertrekken kan u kennis maken met de turbulente geschiedenis van het waterkasteel en zijn inwoners.
Doorlopend gratis te bezoeken van 10u tot 18u. 

 

Image
kasteel Wissekerke

 

 

Beveren
Hooghuis Doel
Het Hooghuis (1645) is het oudste burgerlijke gebouw in de polders van Doel. Het werd opgetrokken in typische Vlaamse renaissancestijl. Sinds 1978 is het beschermd als monument. De omgeving veranderde in de 20ste eeuw ingrijpend door de uitbreiding van de Antwerpse haven. Doel is de laatste jaren niet positief in het nieuws gekomen. De toekomst van Doel en ook het historische Hooghuis is onzeker. Het Hooghuis is gelegen aan de Hooghuisstraat 8 in Doel.

Doorlopend gratis te bezoeken van 10u tot 18u.


Huis Verzele
Musicus Gustaaf Verzele gaf in 1910 opdracht voor de bouw van deze woning in late art nouveau, in Beveren een van de weinige monumenten van begin 20ste eeuw die zo goed bewaard zijn. Typische bouwtechnieken komen aan bod in het interieur. Het stucwerk en deurbeslag zijn parels van vakmanschap en aan de erker is een mooi verhaal verbonden...  Huis Verzele is gelegen aan de Stationsstraat 20 in het centrum van Beveren

Tussen 10 en 18 uur zijn er gidsbeurten in kleine groepjes.

 

Image
huis Verzele

 


Kasteel Cortewalle

De bewoners hebben het kasteel steeds aangepast aan hun smaak. Dat gebeurde een laatste keer in 1910. Toen vonden moderne voorzieningen ingang, zoals elektriciteit en een prachtig toilet. Bijna een eeuw later straalt Cortewalle opnieuw na maanden van renovatiewerken. Het vernieuwde kasteel is te bezoeken van kelder tot zolder.

 

In Cortewalle is o.a. de tentoonstelling '50 jaar Heemkundige Kring’ te bezoeken. De kring viert 50 jaar onafgebroken zorg en inzet voor het Beverse erfgoed met een overzichtstentoonstelling. Gesticht in 1957 had de kring al een moderne en toekomstgerichte visie over het behoud en het beheer van roerend en onroerend erfgoed.

Doorlopend gratis te bezoeken van 10u tot 18u.

 

Image
kasteel Cortewalle

 


Sint-Jan Evangelistkerk
In 1978 werd de eerste steen gelegd van deze kerk, maar de aanloop naar de oprichting van een nieuwe parochie was al ruim tien jaar bezig. De architect was Jos Ritzen. U maakt kennis met de moderne invulling van de kruisweg, glasramen, religieuze beelden en kerkelijke voorwerpen. Sint-Jan Evangelistkerk is tussen 11u30 en 18 uur te bezoeken aan de Floralaan 30 te Beveren.

 

Image
Sint-Jan Evangelistkerk

 

 

 

Hamme

Kasteel Hof van Plaisance
Hof van Plaisance uit 1731, een belangrijk erfgoedelement in het centrum van Hamme, is door de nieuwe eigenaar nagenoeg volledig gerestaureerd. Er is o.a. een jachtzaal met talrijke muurschilderingen en het park is aangelegd in Franse stijl. Het kasteel is gelegen in de Slangstraat 9 te Hamme. Tijdens monumentendag is het kasteelpark en een groot deel van het gelijkvloers tussen 10 en 18 uur opengesteld voor het publiek. Er zijn doorlopend gidsbeurten.

 

 

Kruibeke

Wandeling ‘Tuinwijk’

De 20ste eeuw kan voor Kruibeke gezien worden als de meest florerende periode van haar bestaan. Het burgerlijke karakter vindt haar weerslag in de architectuur. Naast de art nouveau en art deco van de burgerij, werd ook gedacht aan verbeterde leefomstandigheden voor de dorpelingen.  In de jaren 20 werd dan ook de eerste tuinwijk aangelegd.  Deze vooruitstrevende visie op betaalbaar wonen binnen een rustgevende, groene omgeving met gemeenschappelijke ruimte moest de bewoners aanzetten tot een toleranter samenleving na het trauma van de Eerste  Wereldoorlog.

 

Gratis wandeling met gids om 10u. - 14u. - 16u.
Samenkomst in ontmoetingscentrum ‘De Brouwerij’ in Kruibeke. 
Reservatie verplicht via de Dienst Toerisme: 03/744 10 13 of  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  Maximaal 25 deelnemers per wandeling.


       
(bron: openmonumenten.be)

 

Lees ook:

WAASLAND. Het kan niet worden ontkend dat het Waasland steeds meer aantrekkelijk wordt voor wandelaars. 10 Wase wandelclubs sloegen de handen in elkaar omen een regionaal wandelevenement te...

REGIO. StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen en het derde nummer ligt klaar. Het staat weer vol reportages die ook voor Waaslanders met...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...

SINT-NIKLAAS. Het programma van het toeristisch seizoen voor de Wase hoofdstad geeft bijzonder verscheiden mogelijkheden. We hebben ze eens op punt gezet.