Toerisme - Ambachtelijk Weekeinde in het Waasland

Image
Ruim 500 deelnemers demonstreren tijdens het Ambachtelijk Weekeinde het ambacht.
WAASLAND. Op zaterdag 23 en zondag 24 augustus is het opnieuw tijd voor het jaarlijkse Ambachtelijk Weekend. Oude Ambachten komen weer tot leven en ook landelijke ambachten trekken heel bezoekers. Twee dagen is veel te kort om de 147 adressen met ruim 500 deelnemers in het Waasland en Zeeuws-Vlaanderen te bezoeken. We zetten voor u een paar dingen op een rij.

 

Aan het Panneweel aan de Krekeldijk 2 in Meerdonk zijn er niet minder dan 15 ambachten te bewonderen. Naast de traditionele ambachten als rietsnijden, zeeldraaien, manden vlechten, kalligrafie, glasramen maken, zijdeschilderen, imker, bereiden geitenkaas, maken van etherische olieën, oude beelden kopiëren,.. is er ook Brigitte die de bezoeker laat kennismaken met kantklossen, Annelies die kaligrafie demonstreert en er komt ook een aquarelliste. Bezoekers kunnen er zelf, onder begeleiding, een vlinder kantklossen. Bij goed weer richt het panneweel een terras in in de hoogstamboomgaard. Natuurliefhebbers kunnen er genieten van boekweit-pannenkoeken of een bio-boterham met ambachtelijke geitenkaas.

 

In Lokeren zet geitenboerderij ’t Eikenhof in de Eekstraat 218 de deuren open. Van 10 tot 18 uur is iedereen welkom die graag eens wil zien hoe het er aan toe gaat op de geitenboerderij. ’t Eikenhof serveert de eigen geitenkaasjes op een culineaire wijze onder de bomen… 

 

In Beveren zijn er in de Lesseliersdreef 51B demostraties van een kunstschilder, een pottenbakker, het timmeren van nestkastjes en thuiscomposteren. De bezoeker leert hoe advocaat wordt bereid en hoe wenskaartjes gemaakt kunnen worden. De opbrengst van de ambachtelijke wafel en de drankjes gaat naar BOKS vzw, een organisatie voor mensen met een stofwisselingsziekte.

 

In Belsele is keramiekatelier ’t BeKLEIft in de Nauwstraat 136 een adres waar heel wat te beleven zal zijn. Tussen 10 en 18 uur zijn er demonstraties van kappen in steen (Walter De Bock), aquarel (Marc De Vos), weven (Agnes Van Damme), vilten en vertellen (Koen Venken), Arabische kalligrafie (Mohamed Rharrabhi), porseleinen juwelen (Domi Gruszecka), potten draaien en raku stoken (Leo Van der heyden). Astrid zorgt met haar harmonica voor een muzikale noot.

 

Wie wil weten hoe bier wordt gebrouwen kan terecht op het terrein van de Reynaert Wijnmakers en Bierbrouwersgilde aan het Veldeken 2 te Doorslaar. Er zijn doorlopend demo's van bierbrouwen voor de amateur.

Net over de grens met Nederland zet glasblazer Henk Meppelink de deur van zijn atelier in de Magdalenastraat 35 in Heikant open. Speciaal voor de gelegenheid maakt de kunstenaar een paar siergalswerkjes.

 

Het Mennershof aan de Kruisstraat 70 in Moerbeke biedt een hele resem ambachten als mandenvlechten, potten draaien, poppen in klei, spinnen met hondenhaar, zadelmaker, old timers tractoren, vlegeldorsen en nog veel meer.  Er is een tentoonstelling met oud boerenmateriaal, koetsen en karren. De menukaart bevat zelfgemaakte gerechten als koffie met zelfgemaakt gebak, rijstpap, vlaaien en pannenkoeken.

 

Het volledige programma met bijhorende kaart is af te halen bij Toerisme Waasland aan de Grote Markt 45 in Sint-Niklaas of is hier te downloaden. (mb)

 

Lees ook:

WAASLAND. Het kan niet worden ontkend dat het Waasland steeds meer aantrekkelijk wordt voor wandelaars. 10 Wase wandelclubs sloegen de handen in elkaar omen een regionaal wandelevenement te...

REGIO. StapAf, het fietsmagazine van Toerisme Oost-Vlaanderen, is aan zijn tweede jaargang begonnen en het derde nummer ligt klaar. Het staat weer vol reportages die ook voor Waaslanders met...

RUPELMONDE/ BAASRODE. In april werd in Baasrode de nieuwbouw van de Scheepswerven Baasrode officieel in gebruik genomen met een tentoonstelling over de binnenvaart. Met die opening wordt meteen een...

WAASLAND/LOKEREN. Er zijn prachtige vooruitzichten voor de komende grote vakantie. De stad Lokeren gaat van zaterdag 5 juli tot zondag 14 september boottochten organiseren naar het Provinciaal...

WAASLAND. De fietsnetwerken zijn in. Er komen er steeds maar bij en de fietsliefhebbers kunnen juichen. Er wordt op dit ogenblik werk gemaakt van de splinternieuwe fietsnetwerken van Waasland en...

SINT-NIKLAAS. Het programma van het toeristisch seizoen voor de Wase hoofdstad geeft bijzonder verscheiden mogelijkheden. We hebben ze eens op punt gezet.