Verkeer - Hoe zit dat nu met winterbanden?
ZWIJNDRECHT. De Ardennen kregen al heel wat sneeuw en weldra vertrekken ook heel wat mensen naar de wintersportgebieden. Autobestuurders die alles veilig willen houden besloten toch maar winterbanden aan te schaffen. En maar best ook want volgens langjarig onderzoek blijkt dat 25 tot 35% van alle aanrijdingen een gevolg is van de weersomstandigheden. Sneeuw en ijs haren daar bij. Maar er wordt zeker ook van gedachten gewisseld onder besuurders, hoe het nu precies allemaal moet met die soort winterseizoenbanden. VAB geeft raad.
In de winter is de weg altijd minder betrouwbaar dan bij warm weer. De grip van een autoband is dan minder dan in de zomer. Door de specifieke vorm van de winterband, er zitten meer lamellen in, wordt water onder de band beter afgevoerd en heeft de band een betere grip. Verder past een speciaal rubbermengsel (met silica) zich beter aan bij koude temperaturen en zorgt daardoor voor betere prestaties: er is meer trekkracht in sneeuw, een kortere remweg (wanneer een auto met winterbanden stilstaat na een noodstop bij 50 km/u heeft dezelfde auto met zomerbanden nog een snelheid van 36 km/u) en een beter bochtengedrag.
Een alternatief op winterbanden zijn de vierseizoensbanden, herkenbaar aan de aanduiding M + S vergezeld van het logo van een bergketen en of een sneeuwkristal. Die kunnen het hele jaar gebruikt worden, maar ze presteren in sneeuw minder goed dan echte winterbanden. Winterbanden verslijten iets meer op warme dagen, maar minder op koude dagen. Winterbanden blijven hun nut behouden zo lang ze een profieldiepte van 4 mm hebben. Maar ook dan zijn het nog goede zomerbanden.

Vrijwel alle bekende merken leveren winterbanden. Uit internationale tests komen Goodyear, Dunlop, Pirelli, Vredestein en Bridgestone als beste naar voor. Hou wel rekening met de snelheidsindex om in regel te zijn met de Technische Controle. Koopt men winterbanden met dezelfde index als de zomerbanden, dan kan men er probleemloos een gans jaar mee rijden. Als dit niet het geval is, zal men de banden moeten stockeren tijdens de zomermaanden.
Met velg gebeurt dit best liggend, zonder velg rechtopstaand. Sommige bandencentrales doen dit voor hun klanten. Hou bij de keuze ook rekening met het feit dat banden met velgen op termijn een goedkopere oplossing zijn dan zonder omdat men veel tijd bespaart bij het demonteren en monteren. Er bestaan in de handel zogenaamde velgbomen, waar men de banden/wielen aan kan ophangen: erg handig en ruimtebesparend.
sneeuwkettingen
Sneeuwkettingen mogen net als winterbanden gebruikt worden bij winterse omstandigheden op voorwaarde dat zij geen schade toebrengen aan het wegdek. Op snelwegen zijn ze niet echt optimaal en daardoor geen echt alternatief voor winterbanden. De snelheid die je kan rijden met sneeuwkettingen ligt immers rond 50 km/uur.

Onder extreme omstandigheden kunnen sneeuwkettingen zelfs verplicht worden op de snelwegen. Die verplichtingen gelden ook voor 4x4-wagens, vrachtwagens en autocars. In tunnels is het gebruik van sneeuwkettingen verboden omdat het wegdek hier immers vrij is.
De VAB-Reisbijstand geeft hier als advies: "Wil je optimaal beveiligd zijn voor je winterreis, dan is een combinatie van winterbanden en sneeuwkettingen de ideale oplossing."
Komt men in het buitenland op besneeuwde bergwegen terecht, dan biedt ook de winterband geen uitkomst meer en zijn toch sneeuwkettingen (vaak wettelijk) verplicht. Neem daarom van thuis sneeuwkettingen mee. Helaas stelt VAB-Reisbijstand vaker vast dat chauffeurs niet weten hoe ze de kettingen moeten monteren of dat de kettingen de verkeerde maat hebben. Hij geeft dan ook enkele belangrijke tips:
Het is mogelijk dat men geen kettingen kan gebruiken (bv. laagprofielbanden) omdat er te weinig ruimte is en men door het gebruik schade zou kunnen toebrengen aan vitale onderdelen als remleidingen enz. Raadpleeg eerst het instructieboekje van de wagen. VAB-Reisbijstand moet ieder jaar wagens repatriëren die schade opliepen door het verkeerd gebruik van sneeuwkettingen.
Voor de aankoop is het best zich goed te laten informeren want niet elke ketting past op de auto. Sneeuwkettingen moeten aangepast zijn aan de afmetingen van de band. Oude of geleende kettingen zijn daarom niet altijd bruikbaar.
VAB geeft ook de raad om thuis voor het vertrek, al wat te oefenen met het opleggen.
In België zelf zijn er geen specifieke regels over het gebruik van winterbanden, behalve dan voor wat betreft de Technische Controle. Als een voertuig is uitgerust met M+S-banden of winterbanden met een snelheidsindex lager dan die voorzien is door de constructeur, dan wordt de montage aanvaard van 1 oktober tot 30 april.
Wel moet binnen het gezichtsveld van de bestuurder een goed leesbaar zelfklevend etiket zijn aangebracht dat de maximumsnelheid voor die M+S-banden of winterbanden vermeldt. Dit etiket moet niet noodzakelijk worden verwijderd als het voertuig later wordt uitgerust met banden met een hogere snelheidsindex.
Over sneeuwkettingen vindt men in de Belgische wetgeving nog minder terug. Artikel 81.4.4. van het verkeersreglement zegt: slechts bij sneeuw of ijzel mogen de banden van sneeuwkettingen voorzien worden.(Rolf Duchamps)