Overzet amfibie kan starten

Image
Voor de schooljeugd is het een gelegenheid om padden, kikkers en salamanders van nabij te leren kennen.
REGIO. Op de plaatsen waar elk jaar de amfibieën padden, kikkers, salamanders veilig over de wegen worden gezet is dit jaar al erg vroeg beweging gekomen. De voorbije nachten lag de minimumtemperatuur in Vlaanderen rond 10° C en Frank Deboosere heeft meer dan eens gezegd dat dit te warm is voor de tijd van het jaar. Hierdoor slaat de biologische klok van een aantal dieren op hol. Door de hoge temperatuur en luchtvochtigheid zijn heel wat amfibieën vroegtijdig wakker geworden. Kikkers, padden en salamanders trokken al in behoorlijke aantallen naar hun voortplantingspoel. Normaal is dat maar midden februari of begin maart.

Amfibieën verblijven in de winter meestal niet in het water maar houden een winterslaap verstopt onder bladeren, takken of in de grond. In het voorjaar trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes af te zetten. Door het dichte Vlaamse wegennetwerk moeten heel wat amfibieën tijdens die tocht een straat oversteken. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht vaak in een platte dood. Schermen leiden de padden naar emmers die door vrijwilligers regelmatig geleegd worden aan de veilige zijde van de straat. In 2007 redde Natuurpunt meer dan 100.000 amfibieën, ongeveer 83 procent waren padden en meer dan 10 procent kikkers.

Image
Te Kallo nabij het Groot Rietveld wordt een scherm geplaatst waarachter de amfibie�n worden opgevangen in emmers. Wie langs komt kan zien hoeveel er reeds zijn overgezet.
In Kallo, waar vrijdagavond 25 januari een vergadering plaatsvindt om de paddenoverzet voor te bereiden, werden vorig jaar 1920 stuks amfibieën overgezet aan het Groot Rietveld in de periode van 15 februari tot 2 april. Daar waren 932 bruine kikkers bij, 840 gewone padden en 127 kleine watersalamanders. Maar jammer genoeg werden daar ook 82 verkeersslachtoffers genoteerd waarvan 64 gewone padden en 15 bruine kikkers.
 
In Temse worden de schermen voor de padden geplaatst tegen 1 februari door het personeel van de groendienst. Ze komen in de Hofstraat en Kerstraat te Tielrode en in de Scouselestraat in Steendorp en in de  Schauselhoekstraat in Temse. Vorig jaar werden op het traject Scouselestraat – Ostberg van 3 km, 701 dieren veilig overgebracht. Daarvan waren eer 567 padden, 29 groene en 20 bruine kikkers. Amper 21 verkeersslachtoffers werden geteld wat heel wat minder was dan het jaar voordien toen er wel 400 onder wielen van wagens terecht kwamen.

De amfibieën steken vooral de weg over in de schemering en de vroege nacht. Natuurpunt roept bestuurders op om aandacht te hebben voor de paddentrek en snelheid te minderen. Natuurpunt vreest voor de negatieve invloed van milde winters op de overleving van amfibieën. Er is een probleem.
In gematigde klimaatzones, zoals Vlaanderen, stapelen amfibieën in de zomer energiereserves op in de vorm van vet. Net deze reserve is noodzakelijk om de winterslaap levend door te komen. Tijdens koude winters verloopt de stofwisseling van padden heel traag en worden die reserves slechts in geringe mate opgebruikt. Milde winters zorgen echter voor een hoog metabolisme waardoor de vetvoorraad veel sneller wordt verbrand.

Het gevolg is dat sommige padden het voorjaar niet halen. Zij die wel ontwaken, hebben vaak een zwakke lichaamsconditie. Die verminderde lichaamsconditie zorgt er ook voor dat het aantal en de kwaliteit van de afgezette eitjes lager is. Zo wordt een neerwaartse spiraal ingezet die er toe kan leiden dat amfibieën het steeds moeilijker krijgen om te overleven.

Na de record warme winter 2006 - 2007 werden 40% minder amfibieën overgezet in Vlaanderen dan na de normale winter van 2005 - 2006. Een alarmerend gegeven dat door Natuurpunt nauwlettend in de gaten wordt gehouden.

Om de paddenoverzetactie ook dit jaar vlot te laten verlopen vindt in Temse op dinsdag 12 februari om 20 uur een bijeenkomst plaats voor alle vrijwilligers. Deze gaat door in vergaderzaal Den Es op de tweede verdieping van AC De Zaat, Frans Boelplein 1, Temse. Er is enkel toegang mogelijk langsheen de achterzijde van het gebouw. Info : Wim Vereecken, diensthoofd groen en natuur, of Magda Bonnarens  03/710.12.36.

Er zijn ook nog acties in Haasdonk aan het Bunderhof en te Kruibeke aan de Kemphoekstraat – Dweerse Gaanweg. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Jaarlijks worden door de gemeentelijke groendienst op verschillende locaties in Temse schermen en emmers geplaatst om amfibieën op een veilige manier drukke straten te helpen oversteken....

De afsluiting die moet beletten dat amfibieën zomaar de rijbaan aan de Kwarikweg in Kallo oversteken en worden gedood door het verkeer. Achter de afsluiting worden ze opgevangen in emmers die...

Astrid Martens die de werking van de vrijwilligers binnen het Poelenplan uiteenzette.TEMSE. De vrijwilligers van het poelenproject in de gemeente Temse blijven fantastisch werk leveren op vlak van...

In februari start Natuurpunt WAL weer de overzet van amfibieën in de regio.WAASLAND. Natuurpunt Wal gaat de komende maanden weer werk maken van het veilig overzetten van amfibieën zodat het...

KALLO. De overzetactie van de amfibieën die dit jaar liep van 17 januari  tot 2 april 2008 heeft in totaal  veiligheid gebracht voor 2031 diertjes waarvan de gewone pad in de...

KALLO. Op woensdag 15 februari gaat in Kallo en Melsele aan de Kwarikweg aan het Groot Rietveld, voor de 4de maal de overzetactie van amfibie?van start. Natuurpunt WAL nam destijds het initiatief op...