Temse helpt amfibieën oversteken

TEMSE. Jaarlijks worden door de gemeentelijke groendienst op verschillende locaties in Temse schermen en emmers geplaatst om amfibieën op een veilige manier drukke straten te helpen oversteken. De amfibieën worden opgevangen in emmers. Vrijwilligers zetten de dieren dan tweemaal per dag over zodat deze zich, op een veilige manier, naar hun voortplantingsplaats kunnen begeven.

De schermen staan opgesteld op volgende locaties: Kerkstraat en Hofstraat, Tielrode, Smesstraat, Scouselestraat – Oostberg en Schauselhoekstraat –Hollebeek te Temse.
Vooral voor de oversteekplaatsen aan de Scouselestraat – Oostberg werd gezocht naar vrijwilligers die de amfibieën tussen half februari en begin april, vooral ’s morgens vanaf 8 uur kunnen helpen oversteken.
Wie het kan, moet contact opnemen met:
Dirk Meersman (voor de oversteekplaats Scouselestraat – Oostberg) 03/711.27.53 - 0478 28 21 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Helga Van Put (voor de oversteekplaats Schauselhoekstraat – Hollebeek) 03/771 29 67 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Astrid Martens (voor de oversteekplaats Kerkstraat) 03/771 41 02 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Inge Smolders (voor de oversteekplaats Smesstraat) - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Zij geven ook meer informatie over de actie en over de manier van werken.
Veiligheidsmateriaal met hoofdlamp + fluovest wordt ter beschikking gesteld.

In Temse werden vorig jaar 2385 amfibieën overgezet. Ondanks deze inspanning wordt toch nog 25%van de amfibieën doodgereden. De manier van werken gebeurt al jaren door langs de ene kant van de weg een scherm te plaatsen zodat niet alleen padden maar ook salamanders de pas afgesneden worden. Tegen het scherm zoeken de amfibieën een uitweg naar links of rechts totdat ze in een ingegraven emmertje belanden. Daar kunnen ze rustig wachten tot een vrijwilliger hen veilig aan de overkant van de weg zet. De plaatsen waar padden worden overgezet zijn aangeduid met waarschuwingsborden.

Na hun winterslaap trekken de amfibieën naar hun voortplantingspoel. Vooral de periode van 1 februari tot ongeveer 1 april zijn het drukst. De amfibieën trekken vooral bij vochtig weer en regenweer en vanaf 7° avondtemperatuur. De trek kent vooral topdagen bij regenachtig weer, een hoge vochtigheidsgraad en een luchttemperatuur boven de 5°C. Ook warmere dagen na een vorstperiode zijn gekende topdagen.
Het overzetten gebeurt ’s morgens vóór zonsopgang (emmers kunnen anders leeg geroofd worden door bijv. eksters) en ’s avonds vanaf 20 uur (het moet donker zijn). Bij het overzetten, wordt het aantal en de soort genoteerd en ook het aantal en de soort die ter hoogte van de schermen worden doodgereden.

In 2008 werden in Temse volgende amfibieën overgezet: Gewone pad: 740; Bruine kikker: 108; Groene kikker: 11; Kleine watersalamander: 5. In totaal werden 106 slachtoffers geteld:

De ervaring heeft al heel wat bijgeleerd. Zo wordt in de emmer best een stok geplaatst zodat eventueel ratten en muizen er kunnen uitkruipen. Het plaatsen van een steen in de emmer zorgt ervoor dat amfibieën hun toevlucht kunnen zoeken op een steen als er water in de emmer komt en zorgt er ook voor dat de emmer minder gemakkelijk omhoog geduwd wordt door het water; isomo zorgt ervoor dat amfibieën niet verdrinken als de emmer vol water loopt. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De afsluiting die moet beletten dat amfibieën zomaar de rijbaan aan de Kwarikweg in Kallo oversteken en worden gedood door het verkeer. Achter de afsluiting worden ze opgevangen in emmers die...

Astrid Martens die de werking van de vrijwilligers binnen het Poelenplan uiteenzette.TEMSE. De vrijwilligers van het poelenproject in de gemeente Temse blijven fantastisch werk leveren op vlak van...

In februari start Natuurpunt WAL weer de overzet van amfibieën in de regio.WAASLAND. Natuurpunt Wal gaat de komende maanden weer werk maken van het veilig overzetten van amfibieën zodat het...

KALLO. De overzetactie van de amfibieën die dit jaar liep van 17 januari  tot 2 april 2008 heeft in totaal  veiligheid gebracht voor 2031 diertjes waarvan de gewone pad in de...

Voor de schooljeugd is het een gelegenheid om padden, kikkers en salamanders van nabij te leren kennen.REGIO. Op de plaatsen waar elk jaar de amfibieën padden, kikkers, salamanders veilig over...

KALLO. Op woensdag 15 februari gaat in Kallo en Melsele aan de Kwarikweg aan het Groot Rietveld, voor de 4de maal de overzetactie van amfibie?van start. Natuurpunt WAL nam destijds het initiatief op...