Stad huldigt Mady Van Goethem voor succesdictee

Image
Burgemeester Willockx overhandigde de winnares van het Groot Dictee der Nederlandse Taal een paar passende geschenken.
SINT-NIKLAAS/ SINAAI. Dinsdagavond werd Mady Van Goethem, de winnares van het 18de Groot Dictee der Nederlandse Taal, op het stadhuis ontvangen door Burgemeester Freddy Willockx en leden van het schepencollege. De secretaresse uit Sinaai won op woensdag 19 december dat prestigieus dictee met 5 fouten en dat was een prestatie van formaat. De 59 deelnemers maakten 1143 fouten of een gemiddelde van 19. Het gemiddelde in 2006 was zelfs 31 fouten. De 2de plaats was voor de Belgische student Ward Smeyers uit Houthalen-Helchteren met 6 fouten.

Burgemeester Willlockx heette Mady Van Goethem, vergezeld van haar echtgenoot en dochter Evelyne, welkom op het stadhuis. Hij onderstreepte dat het stadsbestuur graag inwoners ontvangt die een bijzondere prestatie leverden, zowel op cultureel als op artistiek vlak. Het is een goede gewoonte om inwoners die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt te ontvangen en als blijk van waardering hen letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes te zetten.

Schepen van Cultuur Lieve Van Daele, hield een passende toespraak en kaderde het winnen van het Groot Dictee van de Nederlandse Taal in een reeks van ontvangsten van uiteenlopende aard: de nieuwe Miss waasland, een jonge doctoraatsstudente die een Europese prijs in de wacht sleepte en Theater Tiret het figurentheater dat het zo begeerde landjuweel won. En nu was het de beurt aan Mady Van Goethem.

Image
Mady Van Goethem op het stadhuis in de bloemen gezet
Schepen Van Daele vond dat de Sinaaise dame op die 19 december plots het leven in een relatieve anonimiteit ruilde voor een BV-schap dat tot over de grenzen reikte. Het was ook een verrassend nieuws dat ’s morgens vroeg op de radio weerklonk: een '46-jarige secretaresse uit het Vlaamse Sinaai…'
De Schepen: "Slechts 5 fouten had u Mady, en daarmee liet u de overige kandidaten, 40 uit Nederland en 20 uit Vlaanderen, allemaal achter u. Prominente schrijvers als Stefan Brijs en Peter Terrin, de charmezanger Guido Belcanto, de politicus Geert Lambert, om er maar enkele te noemen, ze moesten allemaal de duimen leggen."

De presentatoren waren de Nederlander Philip Freriks en sinds 2005 is er ook nieuwsanker Martine Tanghe bij. Zij presenteerden en dicteerden.

Het was 'De ladder naar lust', een tekst van Jan Wolkers, die op 19 oktober 2007 overleed. De schrijver van Turks fruit, Kort Amerikaans en ‘Terug naar Oegstgeest’ heeft postuum het mooiste Groot Dictee der Nederlandse Taal totnogtoe afgeleverd. Hij schaafde aan de tekst tot kort voor zijn dood.

'De Ladder van de lust' voerde mevrouw Van Goethem naar de 'Ladder van de roem', aldus schepen Van Daele. En dat illustreerde ze door te verwijzen naar Google waar, bij het inbrengen van de naam Mady Van Goethem, in een fractie van een seconde 7.700 hits oplevert in De Standaard, de Volkskrant, De Morgen, Knack, Elsevier, VRT, NOS, TV Oost …

"De overwinning van Mady Van Goethem mag dan ook historisch genoemd worden, niet alleen omdat zij slechts 5 fouten maakte tegen een gemiddelde van 19 bij alle deelnemers, maar ook omdat zij de stand in de dicteecompetitie tussen Vlaanderen en Nederland terug gelijk bracht op 9 -9. En dat horen wij als Vlamingen graag", zo sprak Lieve Van Daele." Want Nederlanders hebben de naam communicatiever, taalvaardiger en assertiever te zijn dan wij Vlamingen?. Deze overwinning sterkt ons zelfvertrouwen. Het dwingt onze Noorderburen zelfs tot ene zekere nederigheid en zelfkritiek. Een onverwacht eerbetoon getuigt volgende bloguitspraak: "En wij maar blijven zeggen dat de Belgen dom zijn…" De Sint-Niklase cultuurschepen stelde zich ook de vraag waarom het concept van het Groot Dictee der Nederlandse Taal zo populair blijft bij het grote publiek. "Wat feitelijk een droge, eerder saaie taalproef zou moeten zijn, blijkt in de praktijk een mediagebeurtenis te zijn van de eerste orde, die niet alleen de relatief kleine groep mensen beroert die met taal bezig zijn."

Veel mensen voelen zich door het Groot Dictee ook uitgedaagd en doen thuis mee om hun kennis van de spelling te meten in deze aartsmoeilijke tekst vol verborgen valkuilen. "Feit is dat Mady Van Goethem de meeste valkuilen wel zien liggen heeft en daarmùee haar naam en die van onze groen gemeente Sinaai vereeuwigd heeft", zo besloot cultuurschepen Lieve Van Daele.

Nadat ze in de bloemetjes was gezet, kreeg laureaat Van Goethem ook nog uit handen van burgemeester Willockx de dvd 'Stad op Sporen' en het 'Woordenboek van het Belseels Dialect' van Alfons De Belie. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Dianne Nuyts las het dictee voor.ZWIJNDRECHT. Het Groot Dictee waarin deelnemers uit Zwijndrecht en het Nederlandse Zwijndrecht het tegen elkaar opnamen is een hoogstaand cultureel gebeuren...

ZWIJNDRECHT. Vrijdag 12 december om 20 u wordt in OC ’t Waaigat een België-Nederland gespeeld op een toch wel bijzonder terrein. Het is gewoon een taalspel in de vorm van een dictee...