Groot Dictee van Zwijndrecht en Zwijndrecht is een België-Nederland

ZWIJNDRECHT. Vrijdag 12 december om 20 u wordt in OC ’t Waaigat een België-Nederland gespeeld op een toch wel bijzonder terrein. Het is gewoon een taalspel in de vorm van een dictee tussen Zwijndrecht en haar en haar zustergemeente Zwijndrecht in Nederland.

Het dictee is een idee van de bibliotheek in Zwijndrecht-Nederland die het al langer organiseerde voor haar eigen inwoners. In 2005 nam een delegatie uit onze gemeente voor de eerste keer deel aan het dictee in Nederland. Het jaar nadien waren de Nederlanders in België van de partij.
Omdat de Nederlandse bibliotheek vorig jaar besloot om geen dictee meer te organiseren, namen ze België zelf terug de draad op en vonden we de Stichting Internationale Contacten Zwijndrecht (NL) bereid om toch nog voor een Nederlandse afvaardiging te zorgen. En vrijdag zullen ze daar weer staan met hun ploeg.

Moedige spellingliefhebbers uit beide gemeenten worden net als in 2006 onderworpen aan een aartsmoeilijk dictee. In totaal zijn er 20 deelnemers, verdeeld over twee categorieën:

Drie 'bekende' Zwijndrechtenaren uit elke gemeente (of bobo's genoemd door onze noorderburen).
Voor België zijn dit:gemeentesecretaris Ilse Weynants, gemeenteontvanger Jacques Rombauts en
schepen van Cultuur André Van de Vyver
Voor Nederland zijn dit: wethouder Peter van Steekelenburg, raadslid Chris Moorman en raadslid Coby van de Velde.

Uit elke gemeente zijn er dan ook 7 geselecteerdendie vorige aand in een preselectie naar voor kwamen:
Voor België: Benny Callens, Hilde De Moor, Loes Janssens, Mieke Stoop, Els Truyman, Stevie Van Overtveldt en Sabine Van Meirvenne.
Voor Nederland zijn dit: Aad van der Leer, Ellen de WitJan-Willem Mennik, Ina van Oers, Marja Zwikstra–de Weger Randy van Halen en Annette Fliers     

De jury bestaat uit burgemeester Willy Minnebo en schepen Ann Van Damme voor België en burgemeester Antoin Scholten en een journalist.
De presentatie is in handen van Dianne Nuyts en bibliothecaris Nadia Vriesacker.
Na het dictee is er een pauze voorzien en wordt alles verbeterd. Ondertussen wordt de juiste versie van het dictee geprojecteerd. Nadien vindt de prijsuitreiking plaats.

Supporters zijn van harte welkom om 20u in 't Waaigat. Ook zij kunnen meedoen aan het dictee maar kunnen niet meedingen naar een prijs. De toegang is gratis.(Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

Dianne Nuyts las het dictee voor.ZWIJNDRECHT. Het Groot Dictee waarin deelnemers uit Zwijndrecht en het Nederlandse Zwijndrecht het tegen elkaar opnamen is een hoogstaand cultureel gebeuren...

Burgemeester Willockx overhandigde de winnares van het Groot Dictee der Nederlandse Taal een paar passende geschenken.SINT-NIKLAAS/ SINAAI. Dinsdagavond werd Mady Van Goethem, de winnares van het...