Meer dan 64 hectare Wase bossen zijn klaar voor de toekomst

REGIO.  Sinds twee jaar geleden de Bosgroep met een project startte om de Wase naaldbossen veerkrachtiger te maken, werden er ruim 30 130 bomen gepland en 64,3 hectare bos klimaat robuust gemaakt. De resultaten werden zaterdag bekend gemaakt in Hof ter Saksen in Beveren. 

In het Waasland hebben vooral naaldbossen te lijden onder de klimaatverandering: door de weersomstandigheden zijn de komen vatbaarder voor ziekten en plagen zoals de schorskever. Het feit dat er in de regio vooral homogene naaldbossen zijn gepland, doet er ook geen goed aan. Twee jaar geleden startte Bosgroep samen met de Provincie en de gemeenten om het tij te keren en de bossen in onze regio veerkrachtig en klimaatrobuust te maken. Het project kreeg en krijgt steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en Provincie Oost-Vlaanderen. Gemeenten Waasmunster, Stekene, Beveren, Sint-Gillis-Waas, Moerbeke, Lochristi en Wachtebeke treden op als copromotor.

Om onze bossen bestand te maken tegen de klimaatsveranderingen worden ze omgevormd van homogene bossen naar biodiverse bossen, bossen met een gevarieerd aantal boomsoorten. "Door de juiste boomsoorten op de juiste plaats te planten, creëren we een bosecosysteem dat beter bestand is tegen de klimaatverandering. Ook veiligheid is een belangrijk punt, want zieke bomen kunnen makkelijk uitwaaien of omvallen. En uiteraard zijn gezonde bossen veel aangenamer om langs te wandelen en fietsen.", zegt Sylvie Mussche, coördinator Bosgroep Oost-Vlaanderen.

Vandaag, zaterdag 15 juni, zijn de resultaten bekend gemaakt in Hof ter Saksen in Beveren. De voorbije twee jaar werden er 277 verjongingsgroepen of ‘kloempen’ geplant, 2870 meter bosrand aangelegd, 30.130 bomen geplant en daamee 64,3 hectare bos klimaatrobuust gemaakt. De Bosgroep organiseerde ook opleidingen voor het beheer van jonge aanplant en kloempen en er waren plantacties met studenten van HoGent en leerlingen van een basisschool in Stekene.

Naar de toekomst toe wil de Bosgroep ook inzetten op het verhogen van de biodiversiteit en het verbeteren van de bosbodem om tot een gezond, veerkrachtig bosecosysteem te komen. Het project krijgt een vervolg in het sinds kort goedgekeurde project ‘De Wase bosrenovatie’ dat in juli start. "Voor het nieuwe project zullen we nieuwe technieken inzetten, zoals het toevoegen van steenmeel bij verjongingsgroepen - die we aanplanten onder scherm - om de bosbodem op arme zandgrond te verbeteren, en het gebruik van bio-afbreekbare wildbescherming.", luidt het. (mb, foto: © Bosgroep Oost-Vlaanderen)

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. De campagne ‘Klimaatwijken,’ waarbij gezinnen proberen om in een half jaar tijd 8% te besparen op hun energiefactuur, is een groot succes geworden in Sint-Niklaas. De...

SINT-NIKLAAS.Klimaatwijken is een campagne waarbij 5 tot 20 gezinnen, verzameld in een klimaatwijk, op uitdaging van het stadsbestuur proberen om op 6 maand tijd 8% te besparen op hun energiefactuur.

ZWIJNDRECHT/BURCHT. De campagne Klimaatwijken 2008-2009, die de provincie Antwerpen in samenwerking met de Bond Beter Leefmilieu organiseert, komt dit jaar ook naar Zwijndrecht....

PROVINCIE/WAASLAND. Eind mei werd de campagne Klimaatwijken feestelijk afgesloten met een provinciaal slotmoment dat in Wetteren plaatsvond. Dan werd bekend gemaakt hoeveel gezinnen erin slaagden om...

MELSELE. De Gezinsbond Melsele gaat met 2 klimaatwijken de uitdaging van de Gemeente Beveren aan om 8% energie te besparen.

BEVEREN. ABLLO of het "Actiecomité ter Beveiliging van het Leefmilieu op de Linker - Scheldeoever en in het Waasland" voert al jaren actie voor een duurzame levensstijl. Rationeel...