Fort Liefkenshoek wordt na restauratie toeristisch hoogstandje
Fort Liefkenshoek werd gebouwd op het einde van de 16de eeuw of 1582 -1584, om de oprukkende Spaanse troepen van Alexander Farnèse weg te houden van Antwerpen en van de Schelde. Op de rechteroever werd in diezelfde periode fort Lillo gebouwd. De gebouwen, zoals we ze nu kennen dateren uit de periode van keizer Napoleon uit 1810 -1811. De poortgebouwen dateren uit 1844.
Samen met de gemeente Sluis werd een grensoverschrijdend project uitgewerkt genaamd 'Van Maurits tot Napoleon', met Liefkenshoek en IJzendijke als de twee centrale ankerpunten. Midden vorig jaar keurde Euregio Scheldemond dit project goed en momenteel werken de ontwerpers, C&L grafiekgroep uit Brugge, een eigentijds cultureel biografisch concept uit, met aandacht voor de invulling van de ganse site.
Op 27 juni 1980 kocht de gemeente het fort. Het werd door de jaren heen ingericht als een oase van rust midden de industrie en biedt vandaag vooral soelaas als oord van passieve recreatie. Toch kan gesteld dat de uitbouw en de restauratiewerken van het fort sinds die aankoop geen hoge prioriteit genoten in de beleidsplanning en de geplande infrastructuurwerken in de gemeente. Naast algemene opkuiswerken en groenbeheer van de wallen, werd vooral werk gemaakt van de restauratie van het poortgebouw. Gedurende de voorbije jaren groeide bij de administratie en het gemeentebestuur, door toedoen van verschillende studies en projecten, de overtuiging dat het fort meer mogelijkheden biedt.
Bij het huidig gemeentebestuur werd in het cultureel beleid, de verdere ontsluiting en exploitatie van het cultureel erfgoed als belangrijke doelstelling naar voor geschoven. Dat het geen loze woorden waren, mag blijken uit de werking aan de erfgoedsite Cortewalle en het archief De Bergeyck en de samenwerking met de Hertogelijke kring rond het heemkundig museum. In het kader van het archiefdecreet ontving de gemeente vorig jaar een projectsubsidie van de Vlaamse overheid.
Andere sites die nu re? in de belangstelling staan zijn het kasteel Hof ter Welle, Hof ter Saksen en uiteraard ook fort Liefkenshoek. Ging de aandacht vroeger hoofdzakelijk naar de ontwikkeling van fiets-en wandelpaden en toeristische schooluitstappen, dan wordt nu gefocust naar een- of meerdaagse toeristische arrangementen in en rondom de gemeente. Deze doelstelling is nog volop in ontwikkeling. Toeristische trekpleisters dienen verder professioneel ontwikkeld tot en met bijkomende tewerkstelling. Cortewalle en een kastelenroute tot Hof ter Saksen is de trekker ten zuiden van de expressweg en fort Liefkenshoek wordt de trekker ten noorden van de expressweg. Van daar is het een boogscheut naar de Melkader in Kallo, het bezoekerscentrum van het verdronken land van Saeftinge, de omgeving en sites in Prosperpolder.
De plannen om van Liefkenshoek een ontmoetingscentrum met uitstraling te maken krijgen vandaag steeds meer vaste vorm want Liefkenshoek kwam enkele jaren geleden volop in de belangstelling voor Europese betoelaging via het interreg III programma. Die zal worden aangewend om de exposities in de kazematten van de kat, uit te werken. En er is rond het Fort wat te melden al is het bijvoorbeeld de geschiedenis van de streek, het leven van haar bewoners, de strijd tegen het water, de grensconflicten rond deze Staats Spaanse linies, het economisch gebeuren kaderend in Waaslandhaven, het landschap als een desolate omgeving van schorren, het door dijken omzoomd poldergebied dat nu doorsneden is met van dokken met torenhoge kranen.
Het is de bedoeling om dit alles in het ontmoetingscentrum van Liefkenshoek met de modernste audiovisuele technieken te presenteren. De werken zullen begin 2006 starten en vermoedelijk 1 jaar duren. Op dat ogenblik zullen tevens de onthaalruimte aan de ingang en de uitkijktoren heringericht zijn. Voor de uitkijktoren zijn ook Europese subsidies voorzien. Cultuurschepen Peter Deckers denkt er aan om in de toekomst een educatieve speeltuin aan te leggen en de officierswoning, vooraan het fort, op te frissen en er plaats te maken voor de horeca en vergaderlokalen. Het verhuren van fietsen in het Fort Liefkenshoek zou ook een erg belangrijke verwezenlijking zijn.(F)