Luisterende oren op pad in Kroonmolenwijk
SINT-NIKLAAS. Tientallen vrijwilligers zijn de Kroonmolenwijk op pad om de verhalen van de wijkbewoners op te tekenen. Op die manier wil de stad te weten komen wat er leeft in de wijk. Door op deze manier te werken, hoopt de stad informatie te krijgen die niet of moeilijker met standaard vragenlijsten te verzamelen is. Nadien wordt er software op de gesprekken losgelaten om patronen te herkennen. De data die daar uit voortkomt, moet leiden tot inzichten die gebruikt kunnen worden in het project ‘Kroonmolen aan Zet’. Met dat project wil de stad van de Kroonmolenwijk een bruisende stadswijk maken waar mensen elkaar ontmoeten.
"Het is een stadsdeel met veel eigenheid en karakter, maar ook met een aantal kwetsbaarheden en uitdagingen. Tegelijk is het een wijk waar heel wat leeft en beweegt. We werken hier aan een warme, zorgzame Kroonmolenwijk, waar bewoners elkaar kennen, waar men zich goed voelt, waar iedereen aan zet is", klinkt het bij schepen voor Participatie Bart De Bruyne en Seppe Van Bogaert van het stadsteam participatie, "Door naar heel veel inwoners te luisteren, krijgen we zicht op wat er leeft en hoe mensen het dagelijkse leven in deze wijk beleven. Werken met verhalen werkt verbindend. Deze methodiek leert mensen met elkaar praten en naar elkaar luisteren in een gemeenschappelijke taal. Het creëert dynamieken en het zorgt voor continuïteit, ook na afloop van dit grootschalig luisteronderzoek."
Het project ‘Kroonmolen aan Zet’ kreeg van de Vlaamse overheid een subsidie van 580.000 euro. Daarmee is de stad tot eind 2025 aan de slag in deze wijk. (mb)