Bond Beter Leefmilieu stapt mee in rechtszaak tegen bouwheer Oosterweel

REGIO. Bond Beter Leefmilieu stapt mee in de milieustakingsvordering tegen Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding en aannemerscollectief Rinkoniën. Volgens de Bond Beter Leefmilieu vormt het PFOS-dossier een precedent voor elke werf in Vlaanderen en moet de overheid haar eigen milieuregels volgen, bodemnormen hanteren die de volksgezondheid en het milieu beschermen en ze moet de vervuiler laten betalen voor de kosten. Daarmee sluit de bond zich aan bij de eisen van Grondrecht, Thomas Goorden en Greenpeace. 

Volgens de BBL kan het arrest van de Raad van State niet zonder gevolg blijven. " De gronden ter hoogte van de Oosterweelwerken en de berm die op het terrein van 3M zou komen, moeten beschouwd worden als toxisch afval. Daar zijn volgens de Europese POP-verordeningen, vergunningen voor stortplaatsen voor nodig. Zolang dit niet in orde is, kunnen de werken niet zomaar doorgaan.", luidt het. Volgens de BBL moeten er maatregelen komen om de vermijden dat de PFOS nog verder wordt verspreid en is er nood aan een plan om de hele site wetenschappelijk verantwoord te saneren. 

Het eisenpakket is nog langer: "Op de Oosterweelwerf moeten alle geldende Vlaamse & Europese afvalwetgevingen gevolgd worden. Het is noodzakelijk dat de Vlaamse overheid Lantis verplicht om met een doordacht saneringsplan te komen, dat de kost van de saneringen voor alle saneringstechnologieën doorrekent, inclusief de optie om een saneringsfabriek op de site te laten werken. Daarnaast moet de overheid een nieuw normenkader opstellen, dat het milieu en de omwonenden de nodige bescherming biedt. Tot slot is er nood aan een actieplan voor de sanering."

"De aanpak van de toxische vervuiling op de Oosterweelwerf is een belangrijk precedent voor heel Vlaanderen", stelt Tycho Van Hauwaert. "Als we dit laten passeren, staat de deur open voor graven in rotzooi op elke werf in Vlaanderen." (mb)

 

Lees ook:

Akkoord over Saneringsverbond voor Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT. De Vlaamse overheid, Bond Beter Leefmilieu, Zwijndrecht Gezond, Natuurpunt Waasland, de gemeente Zwijndrecht en Lantis hebben vrijdag een Saneringsverbond ondertekend. Bedoeling is om...

Uitstel voor eerste fase saneringsplan 3M

ZWIJNDRECHT. Chemiebedrijf 3M uit Zwijndrecht heeft het saneringsplan voor de zone tussen de E34 en de Polderstraat terug moeten intrekken na kritiek van OVAM.  

Informatievergadering over PFAS

ZWIJNDRECHT. De gemeente Zwijndrecht organiseert woensdag een bewonersvergadering voor de inwoners van Zwijndrecht en Beveren. Onderwerp van de vergadering is de overeenkomst tussen de Vlaamse...