Beveren niet eens met kritiek op vaccinatiecentrum via social media

BEVEREN. Burgemeester Marc Van de Vijver heeft het moeilijk met de kritiek die het Beverse vaccinatiecentrum op sociale media krijgt te verduren. De meeste kritieken gaat over de snelheid: het gaat niet snel genoeg. Ook vragen heel wat mensen zich af of er niet beter terug verhuisd wordt naar de oude sporthal, waarom Beveren lijkt achter te liggen op steden als Antwerpen en waarom jongere inwoners vroeger aan de beurt lijken te komen dan ouderen.  

"Eerst en vooral wil ik meegeven dat deze kritiek op sociale media mij enorm stoort. Eerder dan zich goed te informeren, spuwen mensen hun ongenuanceerde mening. Ze moeten echter wel beseffen dat dit hard binnenkomt bij zowel vrijwilligers als professionelen die zich al sinds het begin van het jaar smijten om iedereen snel een eerste, tweede of nu zelfs derde prik te bezorgen. Eerder kregen zij daarvoor heel wat lof en erkenning, maar sinds kort lijkt dat helemaal anders.", aldus burgemeester Marc Van de Vijver. 

Over de verhuis van de sporthal naar het voormalige gemeentehuis verwijst Van de Vijver naar de vraag van de hogere overheid. Er was geen vraag meer naar grotere vaccinatiecentra omdat de campagne grotendeels afgelopen was. "Anderzijds mogen we ook niet blind zijn voor het feit dat de sporthal al meer dan een half jaar niet meer kon gebruikt worden door sportclubs en scholen. Ook dat veroorzaakte heel wat frustratie. De verhuis naar het vaccinatiepunt in het oude gemeentehuis was op dat moment de beste optie.", aldus de Beverse burgemeester. 

Ook de andere kritiek wordt weerlegt: zo was het vaccinatiecentrum op 24 december open tot 15 uur en wordt er ook vandaag gevaccineerd. In de tweede week van de kerstvakantie zal het centrum 4 dagen open zijn. Vanaf 10 januari wordt er 6 dagen op 7 gevaccineerd.  In Beveren is er ook een hoge  vaccinatiebereidheid. Zo zit Beveren ruim 1 percent hoger dan het Vlaams gemiddelde in de leeftijdscategorie 65+, zelfs meer dan 8 % hoger dan bijvoorbeeld Antwerpen. Hoe meer mensen moeten gevaccineerd worden, hoe langer het uiteraard ook duurt voor andere inwoners aan de beurt komen. Daardoor lijkt Beveren op jongere leeftijdscategorieën achterstand te hebben, terwijl er in absolute cijfers evenveel gevaccineerd werd.

De volgorde van vaccineren is ook anders dan voorheen. Daar waar in de eerste vaccinatiecampagne vooral uitgenodigd werd op basis van leeftijd, heeft dat nu eerder te maken met andere factoren: risicopatiënten, zorgkundigen, inwoners van alle leeftijden die eerst Johnson & Johnson kregen, +65-jarigen, … Dat werkt de perceptie in de hand dat er willekeurig wordt uitgenodigd, wat helemaal niet het geval is. Omdat die specifieke doelgroepen ondertussen werden gevaccineerd, is het nu de beurt aan de brede bevolking. "Wij vullen de agenda voor de komende 3 weken en vullen de vrije ruimtes in de agenda op via QVAX.", zegt Kelly Smet, coördinator van het Beverse vaccinatiecentrum, "Veel heeft echter te maken met de beschikbaarheid van de mensen. Het is heel belangrijk dat je constant je beschikbaarheid bijwerkt en duidelijk aangeeft wanneer je kan langskomen. Duid je bijvoorbeeld aan dat je overdag niet beschikbaar bent, maar jouw buur (die jonger is) wel, dan kan het zijn dat hij effectief voor jou uitgenodigd wordt."  Het is de bedoeling dat elke inwoner van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht voor eind januari een uitnodiging krijgt voor een derde coronaprik. (mb)

 

Lees ook:

Met 99 kilometer per uur door de bebouwde kom

REGIO. De politie Waasland-Noord controleerde in de maand november ruim 12 duizend voertuigen op snelheid. Daarbij reden 811 bestuurders sneller dan de toegelaten snelheid. Dat is 6,71 procent. Eén...

Buurtnetwerk Hoplr trekt naar Turkije

REGIO. Hoplr, een digitaal buurtnetwerk dat onder meer in steden en gemeenten zoals Sint-Niklaas, Beveren en Sint-Gillis-Waas, breidt uit naar Turkije. Het platform wordt ook wel eens omschreven als een...