Nieuw kunstwerk weerspiegelt de 111 verschillende nationaliteiten in Beveren

BEVEREN. Gastvrij Beveren heeft op het Gravenplein een kunstwerk van kunstenaar Stefaan Van Biesen onthuld. Het kunstwerk werd gemaakt in opdracht van Gastvrij Beveren en staat voor de 111 nationaliteiten die in Beveren wonen.  

Het werk toont silhouetten, gehuld in verschillende vlaggen.  Door zichtbaarheid te geven aan de verschillende vlaggen en nationaliteiten wil Gastvrij Beveren tonen andere nationaliteiten welkom zijn in Beveren. De organisatie roept ook op tot wederzijds respect.

"Mijn vrouw en ik waren net terug van een week lang brainstormen met het internationaal en multicultureel samenwerkingsproject ‘Made of Walking’, toen Gastvrij Beveren ons de vraag stelde om een werk te maken dat de 111 verschillende nationaliteiten in Beveren weerspiegelt. De inspiratie kwam meteen opborrelen. Bovendien kom ik ook als vrijwilliger bij Babbelonië, een organisatie die met praatgroepen in het Nederlands inzet op de integratie van anderstalige nieuwkomers en ook actief is in Beveren, veel in contact met mensen van alle nationaliteiten. Annemie (Mestdagh, echtgenote) en ik hebben samen vele uren gewerkt aan het spandoek. We zijn erg tevreden dat het een prominente plaats krijgt in het centrum van Beveren.", zegt kunstenaar Stefaan Van Biesen. 

"Het bestuur ging graag in op de vraag van Gastvrij Beveren om het prachtige kunstwerk van Stefaan Van Biesen, als symbool voor een gastvrije gemeente, een mooi plekje te geven in het straatbeeld. Want ook gemeente Beveren zet maximaal in op inclusie. Beveren wil een sociale gemeente zijn waar iedereen zich thuis voelt en waar iedereen maximale kansen krijgt. Daarbij streven we naar een beleid dat gericht is op sociale insluiting en kwalitatieve zorg. We zijn ook verheugd dat Gastvrij Beveren zich eerder dit jaar aansloot bij de GROS (Gemeentelijke Raad voor OntwikkelingsSamenwerking).", aldus schepen van Ontwikkelingssamenwerking Ingeborg De Meulemeester.  "Gemeente Beveren heeft altijd de ambitie gehad een verbindende gemeente te zijn voor al haar inwoners, ongeacht geslacht, ras, kleur, taal, godsdienst, politieke of andere mening en afkomst. Met het Regenboogcharter gaf het gemeentebestuur eerder dit jaar ook al een krachtige signaal dat we een tolerante gemeenschap willen zijn voor mensen met diverse geaardheid. Met dit kunstwerk, symbolisch tegenover de inkom van ons gemeentehuis, heten we ook mensen met een andere origine welkom.", besluit burgemeester Marc Van de Vijver. (mb)

 

Lees ook:

Gigantische mural siert Vijfstraten in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS. Op de zijmuur van schietclub The Chapel aan Vijfstraten is een mega-kunstwerk verschenen van kunstenaar ROA. De kunstenaar werkte drie weken aan het werk van 28 meter breed en 13 meter hoog,...

Klavertjes als welkom voor vluchtelingen

SINT-NIKLAAS.  VLOS vzw uit Sint-Niklaas en Gastvrij Beveren kregen zaterdag nieuwe mondmaskers met een klavertje. Dat klavertje is een nieuw symbool dat zaterdag door Vluchtelingenwerk Vlaanderen...