Een waterkunstwerk zonder water
ZWIJNDRECHT. Het kunstwerk 'Ontsloten' van Emiel Uyterhoeven dat aan de kerk staat, moet verhuizen. Er zal een nieuw krediet nodig zijn om dit kunstwerk met een waterpartij, te verplaatsen achter de kerk naar het Vredespark toe. Merkwaardig is wel dat er dan geen wateraansluiting meer zal zijn en niet zal heraangesloten worden op de waterleiding. Een waterpartij zonder water, hoe zal dat verkocht worden naar de bevolking toe? Raadslid De Wulf vond het beter dit kunstwerk in 'wacht' te plaatsen.
Het kunstwerk werd n.a.v. de heraanleg van de N70 door de AWW aan de gemeente geschonken. Het kwam tot stand naar aanleiding van een fonteinwedstrijd die de Antwerpse Waterwerken (AWW) organiseerde. Het werd in december 2000 ingehuldigd.
Het kunstwerk is uitgevoerd in duurzaam, roze hardgraniet en is 3,40 meter hoog. Het grondvlak bedraagt 90 x 90 cm. Het water wordt onzichtbaar omhoog gepompt.
De ruwe stenen zuil is opengebroken en toont zijn diepere inhoud: coconvormige elementen die hun geheim nog in zich dragen. De ware betekenis van ‘ontsloten’ krijgt hier zin: iets werd zichtbaar gemaakt, wat voorheen verborgen was. De toeschouwer kan zich enkel verbazen over dit plotselinge feit. Over een verdere evolutie kan hij slechts gissingen maken. De toevoeging van het element water - symbool voor leven in alle culturen en tijden - versterkt deze idee.
Ook de sp.a had niet veel begrip voor de verplaatsing van het kunstwerk van Emiel Uyterhoeven. Voor 10.000 euro zal het verplaatst worden maar zonder het daarna terug aan te sluiten op het waternet. De reden van het weglaten van het water bij dit waterkunstwerk, is de vaststelling dat het vrij duur is de leiding tot achter de kerk te brengen. Het college wil het wel beschermen tegen aftakeling.
De burgemeester ging er ook van uit dat het nu niet goed staat vlak voor het beschermd monument dat de kerk toch is; Vraag is wat de Antwerpse water Werken, die het dus schonk, er van zal denken.
Het college beloofde wel dat de waterpartij wel terug zal komen. Het zal nog bekeken wodren maar thans hoort het bij de besparingen die de gemeente moet doorvoeren. Raadslid Frans De Gendt vond dat het beeld een rustig gevoel gaf en hij ging er hoe dan ook niet mee akkoord en besloot: "Het is als een kerk zonder kruis."
Zonder water heeft het eigenlijk geen zin het te plaatsen. (Rolf Duchamps)