Meer controle en hogere belasting tegen leegstand

SINT-NIKLAAS. Vorig jaar telde Sint-Niklaas 630 leegstaande woningen. Dat is een flinke stijging in vergelijking met 189 leegstaande woningen in 2019. Volgens schepen van wonen Maxime Callaert is die plotse stijging te wijten aan twee maanden voltijdse leegstandcontroles tijdens de lockdown in 2020. 

"Als door het inzetten van extra controles gedurende drie maanden de cijfers zo toenemen, dan is dat quasi zeker dat er in het verleden veel leegstand onder de radar is gebleven waardoor de stad heel wat inkomsten is misgelopen", zegt gemeenteraadslid Jef Maes. "Het lijkt ons dan ook belangrijk om voldoende tijd en energie te steken in leegstandcontroles, want leegstand is een kanker in de stad die we met alle middelen moeten bekampen. Het gebrek aan sociale woningen zorgt er ook voor dat de huurprijzen de hoogte in gejaagd worden."

PVDA Sint-Niklaas wil de leegstaand aanpakken met meer controle op leegstand, een hogere leegstandsbelasting en door gebruik te maken van het sociaal beheersrecht. Daarmee kan de stad het beheer van leegstaande en verkrotte woningen overnemen, de woningen opknappen en vervolgens verhuren aan kwetsbare mensen via het sociaal verhuurkantoor. Volgens schepen Callaert wil de stad het sociaal beheersrecht toepassen maar was de stad nog niet klaar om dat dit jaar te doen. Volgend jaar zouden mogelijk wel 15 woningen onder het beheersrecht worden genomen. (mb)

 

Lees ook:

Actie Goliath levert 1 verboden wapen op

BEVEREN. De federale en lokale politie hebben donderdagavond een grote controleactie Goliath gehouden in Oost-Vlaanderen. De actie was op de eerste plaats gericht op de bestrijding van diefstallen...

Opnieuw zitdag belastingen in Stekene

STEKENE.  Na twee jaar coronapauze organiseert de Federale overheidsdienst Financiën opnieuw een zitdag voor het invullen van de belastingaangifte in de gemeente Stekene. Wie hulp wil bij het...