Pop-ups in leegstaande handelspanden in Beveren en Temse

BEVEREN/TEMSE. In vijf Oost-Vlaamse gemeenten krijgen leegstaande handelspanden een invulling als pop-up. Daarmee wil de provincie de leegstand tegengaan. Tegelijk krijgen startende handelaars een geschikt pand om te testen of hun project aanslaat. In het Waasland gebeurt dat in Beveren en Temse. Ook Eeklo, Geraardsbergen en Lebbeke doen mee. 

De provincie en de deelnemende gemeenten voorzien in een begeleidingstraject. Dat kan via een wedstrijd ‘win je winkel’ zoals dat eerder in Beveren al gebeurde, door eigenaars/verhuurders aan ondernemers te matchen of via een starterspremie. In maart 2022 komt er een draaiboek. 

leegstand

Er zijn meer dan 27 000 zelfstandige ondernemers in Oost-Vlaanderen. Samen geven ze werk aan 46 000 personen in de detailhandel en in de horeca en genereren ze een jaarlijkse omzet van om en bij de 10,9 miljard euro. Indrukwekkende cijfers maar door online shoppen en de coronacrisis staat de lokale detailhandel onder druk. In Oost-Vlaanderen is de commerciële leegstand dit jaar gestegen tot 10,4%. 2 900 panden ‘wachten’ op een nieuwe invulling. Er is ook positief nieuws: in 2020 zijn bijna 14 800 nieuwe ondernemingen opgericht in de provincie, waaronder ook in de detailhandel en horeca. Die starters hebben ruimte nodig. Daar kan het popup-traject een helpende hand bieden.  (mb)

 

Lees ook:

Provincie lanceert spaarkaartactie korte keten

OOST-VLAANDEREN. Vandaag start de vijfde editie van de ‘Week van de Korte Keten’. Daarin staan lokale hoeve- en streekproducten in de kijker. Voor de tweede keer koppelt de provincie Oost-Vlaanderen een spaaractie...

gASStgezinnen gezocht in het Waasland

REGIO. Pleegzorg Oost-Vlaanderen en vzw Tanderuis zijn op zoek naar geëngageerde gASStgezinnen. Zo’n gASStgezin vangt een kind, jongere of volwassene met autisme een dag, een weekend of enkele dagen in de...