"Geplande PFOS-maatregelen zullen probleem verergeren"

ZWIJNDRECHT. Natuurpunt Waasland is als beheerder van het Europees beschermde natuurgebied Blokkersdijk een directe buur van 3M Zwijndrecht, dat de laatste maanden flink onder vuur ligt omwille van jarenlange PFOS-vervuiling.  De plannen om 200 bomen te kappen voor de aanleg van een beveiligingsberm tussen 3M en de E34 doet Natuurpunt aan de alarmbel trekken. 

Natuurpunt verzet zich tegen het kappen van de bomen omdat daarmee de verspreiding via de lucht van de met PFOS vervuilde grond wordt bevorderd. Bovendien zegt Natuurpunt dat het kappen van de bomen onomkeerbaar is en dat hierdoor duurzame oplossingen niet meer kunnen gerealiseerd worden. De vraag is dan ook om het bestaande boomscherm te behouden. Daarnaast vraagt Natuurpunt om vervuilde PFOS-grond te bewaren op de terreinen van 3M en om de plaatsing van een waterkerende wand om de PFOS-vervuiling naar de lager gelegen Palingbeek en het natuurgebied Blokkersdijk te stoppen. (mb)

 

Lees ook:

Nieuw bos in Stekene

STEKENE. Plus++, het netwerk van onafhankelijke, lokaal verankerde verzekeringsmakelaars, Natuurpunt gaan een nieuw bos aanleggen op de hoek van de Korte Dweersstraat met de Donkerhofstedestraat in...

Akkoord over Saneringsverbond voor Zwijndrecht

ZWIJNDRECHT. De Vlaamse overheid, Bond Beter Leefmilieu, Zwijndrecht Gezond, Natuurpunt Waasland, de gemeente Zwijndrecht en Lantis hebben vrijdag een Saneringsverbond ondertekend. Bedoeling is om...

Uitstel voor eerste fase saneringsplan 3M

ZWIJNDRECHT. Chemiebedrijf 3M uit Zwijndrecht heeft het saneringsplan voor de zone tussen de E34 en de Polderstraat terug moeten intrekken na kritiek van OVAM.