Geschiedenis Lokerse paardenworst in boekvorm

LOKEREN. De Lokerse paardenworsten zijn wereldberoemd. Tijdens de Lokerse Feesten wordt er zo’n 1400 kg paardenworsten gegeten. Het recept dat wijlen Danny Pensaert eind jaren 1970 op punt zette, is nu verschenen in het lees-, kijk- en kookboek ‘De échte Lokerse paardenworsten’. Naast de bereidingswijze gaat er ruime aandacht naar de boeiende geschiedenis van dit eeuwenoude gerecht: Van armeluiskost tot winnaar streekproduct.be 2019. 

Lokerse paardenworsten zijn een ware delicatesse. De eenvoud van het recept gebaseerd op een tomatensaus gecombineerd met een rijk smaakpallet maakt dit gerecht groots. Dankzij het succes van de Lokerse Feesten en de inzet van onze Lokerse beenhouwers zijn Lokerse Paardenworsten tot een gegeerd streekgerecht uitgegroeid. Hoewel de basis van het gerecht steeds de worsten zijn op basis van paardenvlees, bestaan er in Lokeren heel wat varianten van de saus.

Het boek is een initiatief van Stany Pensaert en kreeg de medewerking van de stad Lokeren en de 10 beenhouwers wiens Lokerse paardenworsten het label van het VLAM streekproduct.be mogen dragen. De stad en het Lokers Beenhouwers Syndicaat schenken voor elk verkocht boekje een bon ‘Goed voor 1 kg Lokerse paardenworsten’ aan de Voedselbank. 

Het boekje ‘De échte Lokerse paardenworsten’ is te koop aan 7 euro bij de Lokerse beenhouwers die de echte Lokerse paardenworsten verkopen, in het Infopunt Toerisme, Markt 2 en in het Stadsmuseum Lokeren, Markt 15a. (mb)

 

Lees ook:

Open Monumentendag in Sint-Niklaas

SINT-NIKLAAS.  Zondag is het ook in Sint-Niklaas Open Monumentendag. Door de coronacrisis vinden de meeste activiteiten buiten plaats, met uitzondering van de Paterskerk en de Witte Molen.  De...

Vernieuwd speelterrein Raemdonckpark geopend

LOKEREN. Vrijdag, 27 augustus, is het vernieuwde Raemdonckpark aan de Uebergdreef officieel en feestelijk geopend. De werken zelf zijn al een poosje achter de rug maar de covid-maatregelen lieten nu...