Helft meer Antwerps-Wase bedrijven stappen in duurzaamheidstraject

REGIO. Het voorbije jaar zijn 32 bedrijven in de regio Antwerpen-Waasland in het Voka duurzaamheidstraject gestapt. Dat is een stijging met meer dan 50% in vergelijking met het jaar daarvoor. Dat laat  Voka - Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland weten. In een bevraging gaven de meeste bedrijven aan te kiezen voor duurzaam ondernemen om de samenleving beter te maken. 

De coronacrisis heeft dus niet voor een verminderde interesse in duurzaam ondernemen gezorgd. Wel heeft de crisis voor een vertraging gezorgd bij 4 op 10 bedrijven die reeds gestart zijn het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Die bedrijven maken zich sterk dat die vertraging snel zal worden goedgemaakt. Dat blijkt uit een onderzoek van Universiteit Antwerpen en Voka naar de invloed van de coronacrisis op de duurzaamheidsinspanningen van ondernemingen. "Uit onze bevraging blijkt een duidelijke intentie van ondernemingen om grote stappen te willen zetten rond de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen in het komende jaar. Ondernemingen geven als de belangrijkste voordelen aan dat duurzaamheidsinspanningen in tijden van crisis de betrokkenheid van de stakeholders van de onderneming kunnen vergroten en het bedrijf veerkrachtiger kunnen maken", zegt Björn Mestdagh, onderzoeker aan de UAntwerpen. 

Bedrijven die in het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO) stappen, gaan het engagement aan om de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (VN) te vertalen in concrete actiepunten in hun onderneming. Voka ondersteunt de deelnemers om duurzaam ondernemen in te bedden in de dagelijkse bedrijfsvoering. Ondernemingen die minstens 10 acties tot een goed einde brengen, ontvangen een VCDO-certificaat.

Bij Van Hoecke, een producent van keukenbeslag uit Sint-Niklaas, vormde de coronacrisis een extra motivator. "Tijdens die woelige periode schonken we in het bijzonder aandacht aan het welzijn van onze medewerkers. We geloven dat inzetten op het menselijke aspect ons heeft geholpen om als bedrijf te groeien tijdens de meest turbulente periode in decennia. Daarom willen we daar nog breder op inzetten", zegt  Tom Noé van Van Hoecke. 

Wie drie succesvolle VCDO-trajecten afrondt, ontvangt het officiële Pioneer-certificaat van de Verenigde Naties. In heel Vlaanderen gaat dit intussen om 88 ondernemingen. Dit najaar worden er nog eens 50 extra gelauwerd. (mb)

 

Lees ook:

Industrie maakt zich zorgen over lerarentekort

REGIO. De bedrijven in Antwerpen en het Waasland maken zich grote zorgen over het lerarentekort. Dat zegt Voka – regio. Volgens Voka zijn er nu meer dan 900 vacatures voor leerkrachten waar dat de...

Sint-Niklase ideeën voor een duurzame toekomst

SINT-NIKLAAS. Zo’n 61 deelnemers hebben het op een participatieavond het Europees beleid getoetst aan een reeks concrete ideeën over thema’s als biodiversiteit, voedselstrategie en mobiliteit.  Het...