Zaad Beverse Diktator scoort in Amerika

BEVEREN. De hengst Diktator is in Amerika in de prijzen gevallen als dekhengst. Het paard werd in 2003 geboren op de Boslandhoeve van paardenfokker Jos Van den Branden, in Beveren ook gekend als Sint-Maarten. 

Van den Branden verkocht het paard als jong veulen. Als 6-jarig paard verhuisde het definitief naar de Verenigde Staten. Na een springcarrière is het paard op pensioen maar als topdekhengst brengt hij nog heel wat op: een vers spermastaal kost al snel 3 000 dollar of 2475 euro. 

leven tussen de paarden

Het leven van Jos Van den Branden staat volledig in het teken van paarden. Hij kreeg z’n eerste  paard op 17-jarige leeftijd. Jos had de ‘paardenmicrobe’ meteen te pakken en begon met het beoefenen van paardensport: jumping, dressuur en Military. Enkele jaren later kocht hij zelf zijn eerste paard, de stammoeder van bijna al zijn later gekweekte paarden. Een nakomeling van dat paard is Rebecca, de merrie die Jos een 12-tal veulens schonk, waaronder prijspaard Diktator. Jos runde jaren een rijvereniging op zijn erf met een binnen- en buitenpiste en fokte tot dusver een 130-tal paarden. Dit intensieve werk combineerde hij met zijn job als kraanman. Momenteel is Jos op pensioen maar dit betekent niet dat hij veel vrije tijd heeft. De verzorging van zijn 19 paarden doet hij allemaal zelf, met de hulp van ruiter en paardenliefhebber Freya Heirbaut.

"Diktator werd hier in 2003 geboren uit mijn merrie Rebecca en de hengst Thunder van stoeterij Zuuthoeve. Als veulen van 4 maanden verkocht ik hem aan de Zuuthoeve. Op latere leeftijd werd Diktator gehuldigd als Elitehengst. Het was toen dat Lisa Lourie van Spy Coast Farm een oog op hem liet vallen. Op 6-jarige leeftijd verhuisde Diktator naar de USA en zag hem nooit meer terug. Na een springcarrière is het paard op pensioen maar als topdekhengst verdient men een mooie duit aan hem: voor een vers spermastaal betaal je er gauw 3 000 dollar. Moeder Rebacca heeft ondertussen de gezegde paardenleeftijd van 29 jaar en staat hier nog altijd als fiere merrie in de stallen. Zij mag hier haar oude dag slijten. De witte merrie waarop ik vele jaren uitreed als Sint-Maarten is hier gestorven op 30-jarige leeftijd.", zegt Jos Van den Branden. 

Stoppen staat nog niet in z’n woordenboek:  "Werken houdt je jong en ik zou mijn paarden nog niet kunnen missen. Jammer wel dat er geen opvolging is. Mijn vrouw Linda en ik hebben 3 zonen. 2 van hen hebben vroeger paardgereden maar zijn gestopt. Niet iedereen kiest er zoals mij voor om dit werk te combineren met een fulltime job en gezin. Mijn 15-jarige kleindochter is amazone. Misschien volgt zij mij wel op in de paardensport. Ik ben ook nog van plan om een nieuwe stalling te plaatsen. Werk genoeg op de plank dus!" (mb, foto: Jos Van den Branden met de hengst Nintendo van de Boslandhoeve, de volle broer van prijshengst Diktator.)

 

Lees ook:

Beveren vierde Sint-Maarten

BEVEREN. Beveren vierde gisteren Sint-Maarten. Door de stijgende covid-cijfers was de massagriel op de Grote Markt geannuleerd. Dat zorgde duidelijk voor meer toeschouwers langs het parcours van de...

Geschiedenis Lokerse paardenworst in boekvorm

LOKEREN. De Lokerse paardenworsten zijn wereldberoemd. Tijdens de Lokerse Feesten wordt er zo’n 1400 kg paardenworsten gegeten. Het recept dat wijlen Danny Pensaert eind jaren 1970 op punt zette, is nu...

"Oudercontacten zijn niet verboden"

BEVEREN. Het gemeentebestuur van Beveren reageert op een communicatie van de Sint-Maartencampus. Die schreef aan de ouders van de leerlingen dat de gemeente oudercontacten verboden zou hebben. Het...