Sint-Niklaas wint 20.000 euro voor ontharden parking

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas is de winnaar van campagne ‘Operatie Perforatie’ van Aquafin. Met dat project wil Aquafin meer ruimte geven aan water en natuur in de stad. Het project van Sint-Niklaas werd door een jury gekozen uit 17 projecten.

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas engageert zich om een parking bij de stedelijke academie in het centrum compleet om te vormen tot een groene rustplek. Daarbij zullen betonstraatstenen plaats maken voor gevarieerde beplanting, klimplanten, heesters, bomen en een wadi. De weinige verharding die zal overblijven, zal ofwel waterdoorlatend zijn ofwel afwateren naar een wadi. Sint-Niklaas wint hiermee een budget van 20.000 euro. 

"Dat de stad hier resoluut kiest voor minder parkeerplaatsen ten voordele van meer groen, vinden we sterk," zegt jurylid Koen De Winne (Aquafin). "Van alle ingediende dossiers was dit zeker het meest gedurfde en vernieuwende, ook in de keuze voor de beplanting." Jan Vilain (Infopunt Publieke Ruimte) voegt toe: "Het vervangen van verharding door groen is een efficiënte en haalbare maatregel om het stedelijk hitte-eiland effect tegen te gaan en de bebouwde omgeving klimaatbestendig te maken. Ook kleine oppervlakten hebben hun nut. Sint-Niklaas bewijst dat dit kan en stelt daarmee een voorbeeld voor andere steden en gemeenten."

Schepen voor mobiliteit, openbaar domein en stadsontwikkeling Carl Hanssens is opgetogen met de prijs: "De ingreep past binnen de bredere ambitie om de publieke ruimte in Sint-Niklaas voetgangersvriendelijker te maken en onze stad te vergroenen. De samenwerking met bewoners en scholen in de buurt is een garantie dat dit niet een plaatselijk onthardingsproject blijft, maar dat we voor een duurzame groenere straat gaan."

In eerste oproep in deze campagne, kregen in 2019 al eens 11 gemeenten en organisaties elk een budget om hun project te helpen uitvoeren. (mb)

 

Lees ook:

Sint-Niklase ideeën voor een duurzame toekomst

SINT-NIKLAAS. Zo’n 61 deelnemers hebben het op een participatieavond het Europees beleid getoetst aan een reeks concrete ideeën over thema’s als biodiversiteit, voedselstrategie en mobiliteit.  Het...

Maandag starten nutswerken in Sint-Niklaasstraat

SINT-GILLIS-WAAS. Maandag starten nutswerken in de Sint-Niklaasstraat. Daarbij zullen nutsmaatschappijen hun leidingen verleggen of vernieuwingen als voorbereiding op grotere riolerings- en...

Inwoners Gorinchemstraat willen voetpad behouden

SINT-NIKLAAS. Inwoners van de Gorichemstraat vechten voor het behoud van het voetpad langs beide zijden van de straat.  In het kader van herstellingswerken aan de voetpaden is het voetpad aan één...