Rik Van Daele wordt bibliothecaris stad Sint-Niklaas

Image
de Sint-Niklase burgemeester Freddy Willockx en Rik Van Daele
SINT-NIKLAAS. Rik Van Daele, huidig directeur van de Beverse cultuurtempel Ter Vesten, wordt per 1 september 2009 stadsbibliothecaris van Sint-Niklaas. Hij was de sterkste van de 46 kandidaten voor de functie. Van Daele gaat na de zomer de stedelijke openbare bibliotheek leiden. 

Rik Van Daele gaat de bibliotheek leiden op een moment dat de bib binnen het nieuwe cultuurdecreet meer een centrum wordt van cultuurbeleving. En daar komt de ervaring die Van Daele in Beveren opdeed goed van pas. Het gebouw van de hoofdbibliotheek en enkele filialen krijgen een opsmukbeurt of krijgen een nieuwbouw. Bovendien start de bib binnenkort met online ontlening en kunnen ontleners hun boeken en cd's zelf in- en uitscannen. 

De 47-jarige Sint-Niklazenaar Rik Van Daele is doctor in de Letteren en Wijsbegeerte en geldt als een echte Reynaert de vos-kenner. Hij was in het verleden wetenschappelijk medewerker aan de KU Leuven, conservator van het Stedelijk Museum Lokeren, directeur van het cultureel centrum Lokeren, gastprofessor aan de Hogeschool Antwerpen en directeur van cultuurcentrum Ter Vesten in Beveren. 

Een en ander betekent wel dat Van Daele z'n culturele stek in Beveren verlaat, waar hij 7,5 jaar directeur was van cultuurcentrum Ter Vesten. Dankzij de inzet van Rik Van Daele verdubbelde het aantal abonnees en de scholenprogrammering en ging hij samenwerkingsverbanden aan met verschillende plaatselijke verenigingen als de Koninklijke Piet Stautkring, MuzArt, Vormingplus, Vlinders & Co en De Baanvrienden. "Met een bewaard gemoed maar met vooral veel dankbaarheid en fierheid om wat in Beveren gebeurt, verlaat ik Beveren", aldus Van Daele. "Hoogtepunten uit mijn carrière waren unieke concerten van Boudewijn De Groot en I Muvrini of het laatste zaalconcert van Wannes van de Velde. Ook projecten als Reynaert, de Vosical, De Grooten Oorlog, Dialoog, Wakkere Dood, Een kapellekensbaan … zal ik niet vergeten, net als Beeldig Hof ter Saksen, Tournée Générale, Nachten van Cortewalle …Dé kers op de taart was musical Jane Eyre, waarvoor we de Wase persprijs in de wacht sleepten. Wat ik zal missen zijn de toffe collega’s, de schouwburg en vooral kasteel en tuin Cortewalle." (mb) 

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Sint-Niklaas krijgt op 1 januari een nieuwe cultuurdirecteur: huidig stadsbibliothecaris Rik van Daele. De 50-jarige Rik van Daele zal als cultuurbeleidscoördinator initiatieven op...