Heemkundige Kring Wissekerke wint eerste Wase Erfgoedprijs 

VRASENE. Heemkundige Kring Wissekerke heeft met het erfgoedproject ‘Herdenking 11/11/1918’ de allereerste Wase Erfgoedprijs gewonnen.  Een 7-koppige jury koos dit project uit 17 inzendingen en 5 finalisten. De winnaar kreeg zaterdagavond in OC ‘t Klooster in Vrasene z’n prijs:  een handgemaakte trofee en een geldprijs van 1.000 euro. 

Heemkundige kring Wissekerke realiseerde met Herdenking 11/11/1918 enkele uitzonderlijke projecten in Bazel: een live huldeconcert in de kerk met harmonie Al Vloeiend Groeiende, een gesproken evocatie van de oorlog, een voorstelling van de gesneuvelden via projectie en de aanplant van een nieuwe vrijheidsboom. Ook het publiek werd actief betrokken bij de viering van 11 november. De jury loofde de creatieve en inventieve invalshoek met hoog participatief gehalte. “Traditionele formats (concert) werden gecombineerd met de exploratie van nieuwe digitale mogelijkheden (projectie op de kerk). Het project creëerde een enorme dynamiek. Zowel erfgoedprofessionals als leken, inwoners als toevallige passanten werden gegrepen door het geheel. Het wakkerde een erfgoedgevoel en waardering voor erfgoed bij een brede publieksgroep aan.", klinkt het. 

De monografie 'De geheimen van het Gravenkasteel' van Kevin Poschet werd eerste laureaat, het literaire project 'Klinkers' van deBib Sint-Niklaas werd tweede laureaat. Beide laureaten ontvingen elk een geldprijs van 500 euro. 

Hilaire Liebaut kreeg de prijs voor 'algemene verdienste voor het Wase erfgoed'. In tijden wanneer er in Vlaanderen van erfgoed(werking) nauwelijks sprake was, heeft hij als voorzitter van de culturele raad (1968-1970), schepen van cultuur (1971-1976) en burgemeester (1977-1995) van Lokeren de stad op dat terrein op de kaart gezet. Hij gaf als voorzitter vanaf 2001 de erfgoed- en bewaarbibliotheek Bibliotheca Wasiana een gezicht en dynamiseerde de werking. Als fractieleider van CD&V in de Oost-Vlaamse provincieraad (1987-2012) bepleitte hij altijd ruime aandacht voor cultuur, kunst en erfgoed. Hilaire Liebaut mag sinds 1967 een lange lijst van historische publicaties over Lokeren en het Waasland op zijn naam zetten en doet nog steeds historisch onderzoek. (mb, foto: © Stefan Van Hul - Erfgoedcel Waasland)

 

Lees ook:

Oost-Vlaamse Erfgoedredders op pad in Stekene

STEKENE. Vorige week gaf de Provincie Oost-Vlaanderen het startsein in Melle en Stekene voor twee nieuwe edities van Erfgoedredders. Met dat project coacht de provincie leerkrachten van de tweede...