Antwerps-Wase Kamer helpt bedrijven die duurzaam willen werken

REGIO. Bedrijven die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen, mogen vanaf dit najaar rekenen op begeleiding via Voka – Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland. Daarvoor werkt Voka aan twee trajecten, nl. het Voka Charter Duurzaam Ondernemen dat in november start en Plato Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen dat in het voorjaar van 2019 start. 

"Het Voka Charter Duurzaam Ondernemen leent zich voor alle bedrijven, van de eenmanszaak tot de multinational. Deelnemers worden eerst doorgelicht, waardoor ze een goed beeld krijgen van een aantal mogelijke verbeterpunten in hun milieu- en duurzaamheidsbeleid. Vervolgens werken ze gedurende een jaar uiteenlopende actiepunten uit die inspelen op de 17 zogenaamde Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen. Die zijn vastgelegd door de Verenigde Naties, met het oog op een duurzame ontwikkeling van de wereld tot 2030", licht projectcoördinator Florence Verschueren toe. "Na een jaar leggen de deelnemers hun realisaties voor aan een team van onafhankelijke deskundigen. Na een positieve evaluatie ontvangen ze dan het charter tijdens een mooie uitreiking." Bedrijven die in drie opeenvolgende jaren in elk van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen een actie hebben uitgevoerd, ontvangen zelfs een bijkomend certificaat van de Verenigde Naties. Dat geeft het Voka Charter Duurzaam Ondernemen ook internationaal gezien gewicht. 

"Specifiek gericht naar de kmo’s, nemen we vanaf volgend voorjaar ook een groep Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op in ons Plato-aanbod", stipt Florence Verschueren nog aan. "In deze formule brengen we 15 ondernemers en duurzaamheidsmanagers maandelijks samen om onderling kennis en ervaringen uit te wisselen. Daarbij mogen ze rekenen op coaching door enkele peters of meters. Op die manier biedt dit lerend netwerk hen een ideaal klankbord voor hun vragen. Door een Plato-groep specifiek toe te spitsen op maatschappelijk verantwoord ondernemen, geven we bedrijven een passend platform om hun beleid ter zake te ontwikkelen en verder uit te bouwen." (mb)

 

Lees ook:

Sint-Niklaas werkt aan duurzaam voertuigenpark

SINT-NIKLAAS. De stad Sint-Niklaas heeft een nieuwe elektrische personenwagen aangekocht. De aankoop kadert binnen een breed opgezet beleid voor de optimalisatie en de verduurzaming van het...