Blauwalg in Noordzuid-verbinding
BEVEREN. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de aanwezigheid van blauwalgen vastgesteld in de Noordzuid-Verbinding (Kieldrecht – Verrebroek). De blauwalgen of cyanobacteriën kunnen zich ontwikkelen in water bij temperaturen tussen 20 en 30° C. Normaal gebeurt dat niet in stromend water maar door de aanhoudende droogte zit er er veel waterlopen geen stroming. Hierdoor kon de bacterie zich ontwikkelen.
Bij bloei vormen de bacteriën een drijflaag, die zichtbaar wordt als een blauwgroene tot roodbruine, olieachtige laag, drijvend op het wateroppervlak. Als de cyanobacteriën volop bloeien en de drijflaag dikker wordt, dan drijven de cyanobacteriën dichter bij elkaar en vormen ze een stinkende brij. De blauwalgen sterven dan massaal af en scheiden giftige stoffen af. Deze giftige stoffen kunnen bij hoge concentraties schadelijk zijn voor mens en dier.
Gezien een aantal van de waargenomen blauwalgen giftige stoffen afscheiden, kan het gebruik van dit water ernstige gezondheidsverschijnselen veroorzaken bij mens en dier. Daarom heeft burgemeester een verbod uitgevaardigd voor het oppompen van water uit de Noordzuid-Verbinding, van aan de Welen waar de Noordzuid-verbinding de N451 snijdt tot aan het pompstation Stenegoot. Het water mag niet gebruikt worden als drinkwater voor vee en ook niet voor zachte recreatie als pootje baden en waterspelen.
Gezien de weersvoorspellingen aangeven dat de komende dagen verder nagenoeg droog zullen zijn, kunnen deze problemen nog een tijdje aanhouden. (mb)
info: vmm.be/tips/wat-te-doen-bij-blauwalg