Moervaart na vier jaar verlost van invasieve grote waternavel
REGIO. Na een pilootproject van vier jaar is de Moervaart tussen Gent en het Waasland volledig bevrijd van de grote waternavel. Dat is een invasieve waterplant, die zowel het ecosysteem als de bevaarbaarheid van waterwegen bedreigt.
De grote waternavel lijkt op een kruising tussen klimop en klaver, die op het water drijft. De plant komt van nature enkel voor in Zuid-Amerika maar is hier ingevoerd door vijverhouders. Doordat de plant snel in stukjes breekt en elk stukje kan wortelen en uitgroeien tot nieuwe plant, is de plant hier razendsnel verspreid.
Door intensieve samenwerking hebben de Vlaamse Waterweg nv en de Vlaamse Milieumaatschappij een effectieve bestrijdingsmethode ontwikkeld. Daarbij werd de plant verwijderd. De losgekomen stukken werden opgevangen en eveneens verwijderd.
"Goede afspraken en constante communicatie over de werken zijn cruciaal", ervaarde Dan Slootmaekers die het pilootproject namens de Vlaamse Milieumaatschappij opvolgde. "Zo kunnen onze mensen snel ter plaatse zijn als iemand de plant opmerkt of kunnen we snel ingrijpen na een ruiming van de aannemer waarbij stukjes plant kunnen loskomen." Al zal dat de grote waternavel alleen op gesloten watersystemen helemaal uitroeien. "In open watersystemen met een constante instroom vanuit waterlopen waar geen of onvoldoende bestrijding is, blijft het lastig", vreest de expert. De kennis die voorkomt uit pilootprojecten als dit, komt terecht in de beheerregeling voor invasieve waterplanten, die het Agentschap voor Natuur en Bos uitwerkt. (mb, foto: De Vlaamse Waterweg)