Vrijwilligers gaan opnieuw padden overzetten

BEVEREN. Vrijwilligers zijn opnieuw gestart met de jaarlijkse paddenoverzetactie in de omgeving van  de Kwarikweg en Melselepolder. Het is de 16de keer dat dergelijke actie wordt georganiseerd. Wanneer amfibieën uit hun winterslaap ontwaken en naar hun voortplantingspoel trekken, hebben ze een helpende hand nodig van de mens om de drukke Kwarikweg over te steken. 

Gemeente Beveren plaatst langs de Kwarikweg schermen die de trekkende padden naar ingegraven emmers leiden. Twee maal per dag brengen vrijwilligers de emmers met de dieren naar de overkant van de weg. Vorig jaar werden 2 405 amfibieën overgzet, waaronder 456 kleine watersalamanders, 343 bruine kikkers, 1 572 gewone padden, 17 groene kikkers en 17 rugstreepadden. 

De actie is meteen een mooie gelegenheid om aan natuureducatie te doen. Scholen kunnen zich inschrijven voor een natuuruitstap met gids. Na een educatieve inleiding in OC Kallo gaat het te voet richting Kwarikweg waar de leerlingen leren over het biotoop van amfibieën en hopelijk ook volle emmers met amfibieën aantreffen. 

Mensen die geïnteresseerd zijn om een handje toe te steken kunnen elke avond om 20 uur aansluiten. Er wordt stipt verzameld aan het telbord aan het begin van het scherm. Dit is waar Kwarikweg overgaat in Scheldedijk. Een fluohesje is verplicht. Voor gezinnen is vrijdagavond om 20 uur het ideale moment om te helpen want dan wordt speciale aandacht gegeven aan de jonge natuurliefhebbertjes. De overzetactie loopt nog tot 2 april. (mb)