23 Steden en gemeenten ondertekenen charter

SINT-NIKLAAS. Zo’n 23 steden en gemeenten, waaronder Sint-Niklaas, willen werk maken van een toengankelijke gemeente waar iedereen gelijkwaardig en onafhankelijk toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie. Daartoe ondertekenden ze een charter. Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, gaat de lokale besturen hierbij helpen. 

Sint-Niklaas en 22 andere steden en gemeenten hebben een charter ondertekend waarbij ze de uitdaging aangaan om een toegankelijkheidsbeleid uit werken. Dat is een meerjarenplan om ervoor te zorgen dat elke inwoner gelijkwaardig en onafhankelijk toegang heeft tot de gebouwen, publieke ruimte, dienstverlening en communicatie. Het moet er ook voor zorgen dat elke inwoner  comfortabel, kwaliteitsvol en tot op hoge leeftijd wonen, leren, werken, dagelijkse activiteiten uitvoeren, zich verplaatsen en ontspannen in de stad of gemeente. 

Het piloottraject startte reeds op 14 februari. De vijf pilootgemeenten Asse, Beringen, Kortrijk, Maldegem en Sint-Niklaas werkten samen aan een referentiekader, een zelfevaluatie en een charter ‘naar een toegankelijke stad/gemeente’.  Samen met Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen, brachten ze in kaart wat er allemaal moet gebeuren om de integrale toegankelijkheid verder te verbeteren en te komen tot een sterker toegankelijkheidsbeleid. Ze zochten uit wie hierbij allemaal een rol speelt en welke initiatieven nodig zijn. Wat dat precies inhoudt, wordt binnenkort bekend gemaakt. 

De 23 steden en gemeenten gaat hun huidig toegankelijkheidsbeleid toetsen aan het referentiekader dat de vijf pilootgemeenten opstelden en een groeitraject op maat uitstippelen. Omdat niemand beter weet wat de noden zijn dan de inwoners, is het bedoeling om de inwoners actief te betrekken bij de projecten rond het toegankelijkheidsbeleid. Ook zullen nutbedrijven, vervoers- en huisvestingsmaatschappijen, zelfstandigen, etc. betrokken worden. 

De steden en gemeenten die het charter ondertekenden zijn: As, Asse, Beringen, Blankenberge, Bree, Dilsen-Stokkem, Hooglede, Ieper, Jabbeke, Kortrijk, Lummen, Maasmechelen, Maldegem, Middelkerke, Nieuwpoort, Ninove, Roeselare, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Wevelgem, Wielsbeke, Zonnebeke en Zwevegem. (mb)

 

Lees ook:

‘Bib voor iedereen’ in Beveren

BEVEREN. De gemeente Beveren heeft het bibcharter ondertekend. Door het charter te ondertekenen maakt de gemeente duidelijk dat het de actie ‘Bib voor iedereen’ ondersteunt en dat het wil investeren in een...

Sint-Niklaas wijzigt parkeerbeleid opnieuw

SINT-NIKLAAS. Er komen opnieuw een paar wijzigingen in het parkeerbeleid van de stad Sint-Niklaas. Zo kunnen bestuurders vanaf 1 februari maar één keer per dag een retributie van 25 euro krijgen in...