Stadsbestuur met een lokaal drugbeleid 2008

Image
illustratie-afbeelding (Kim)
SINT-NIKLAAS. De stad vindt het belangrijk te werken rond een lokaal drugbeleid. Dit maakt een globale aanpak van de drugthematiek in Sint-Niklaas mogelijk. Met een lokaal drugbeleid wil de stad preventief optreden en zo problemen voorkomen. Ze wil  hulp bieden bij problemen als gevolg van gebruik en adequaat optreden als er grenzen worden overschreden.

 

Het stadsbestuur gaat uit van een visie die wordt omschreven: "Alcohol en andere drugs zijn ruim aanwezig in onze samenleving. Met alcohol en andere drugs bedoelen we alcohol, tabak, psychoactieve medicatie, illegale drugs. Het onderscheid tussen legale en illegale drugs is in de eerste plaats een juridisch onderscheid, dat niets zegt over het gezondheidsrisico van deze middelen. Vanuit een gezondheidsperspectief zijn al deze middelen 'drugs' en houden ze in meerdere of mindere mate risico's in voor de gezondheid en het welzijn van de gebruiker en zijn omgeving."

 

Een globale aanpak van de drugproblematiek situeert zich op vier niveaus die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn: een welzijnsbevorderend beleid op het vlak van tewerkstelling, onderwijs, huisvesting, een preventiebeleid dat gedragen wordt door alle maatschappelijke sectoren, een hulpverleningsbeleid met een gedifferentieerd en goed bereikbaar hulpverleningsaanbod en een repressief beleid dat instaat voor controle, wetshandhaving, vervolging en bestraffing. Daarbij staat een goed uitgebouwd drugoverleg tussen de verschillende beleidsniveaus centraal. Om deze globale aanpak vorm te geven hebben welzijn en politie de handen in mekaar geslagen. Er groeide aldus een lokale drugnota, anno 2008 uit waarin op de eerste plaats een actueel beeld geschetst wordt over druggebruik in onze samenleving.

 

Daarnaast wordt een overzicht gegeven van de verschillende initiatieven die er momenteel bestaan op vlak van preventie, hulpverlening en politionele aanpak in Sint-Niklaas. Het document is in dat opzicht een vervolgnota op wat reeds in december 2003 is geschreven met name 'de lokale vertaling van de federale drugnota'.

 

De stad werkt efficiënt


De stad is reeds jaren actief op vlak van drugpreventie in samenwerking met diverse andere partners, zoals Delta-preventie, het CM-infocentrum voor de gezondheid, Logo-Waasland, Jac-Waasland, Vrij CLB Waas- en Dender en het CLB Waasland van het gemeenschapcentrum. Deze organisaties vormen samen met de stedelijke dienst welzijn/preventie en de leefbaarheidsambtenaar van politie de 'Werkgroep (Drug)preventie'.

Voorbeelden van drugpreventiepakketten zijn: Lift, Mega, Leefsleutels, Rookvrije Klassen, ECAT, Drugbeleid op school, Kick It. Mega is zelfs een preventiepakket voor jongeren uit het zesde leerjaar basisonderwijs dat reeds jaren wordt aangeboden vanuit de lokale politie in samenwerking met de dienst welzijn/preventie.

 

Ook de politie zorgt reeds jaren voor de aanpak van drugspecifieke problemen. De accenten voor de toekomst (van 2009-2012) worden neergelegd in het Zonaal Veiligheidsplan, waarbij drugs worden opgenomen als een prioriteit voor de politie.


Verder kent de stad verschillende organisaties die actief zijn op vlak van drughulpverlening in Sint-Niklaas.

De stad wil met de drugnota 2008 een aanzet geven naar de toekomst toe en nieuwe initiatieven ontwikkelen op vlak van preventie, hulpverlening en politie om op die manier een integrale aanpak binnen een lokaal drugbeleid zo goed mogelijk te realiseren.

 

De drugnota werd dinsdag besproken op het zonaal veiligheidsoverleg. (rolf duchamps)