Belgische trekpaardveulens en streekproducten op 64ste provinciale Fokveedag 

BEVEREN. Op zondag 13 augustus palmen Wase landbouwers het Gravenplein in Beveren in voor de 64ste Fokveedag. De landbouwers presenteren er niet enkel tal van streekproducten, ook heel wat melkveekoeien, witblauwkoeien zullen de show stelen op de veeprijskamp. Een 20-tal veulens van het Belgisch trekpaar zullen deelnemen aan het veulenprijskamp. Daarnaast zijn er gratis pannenkoeken en huifkartocht. De opbrengst van de fokveedag gaat naar de vriendinnen van Zambia.

Ruim 111 melkveekoeien en 61 witblauwen zullen op zondag 13 augustus meedingen naar de eerste prijs van de veeprijskamp tijdens de 64 provinciale Fokveedag. In die kamp zijn de runderen opgedeeld naar ras en leeftijd en worden zij beoordeeld  door een professionele jury. Wie zelf raden welke koe de mooiste is, kan zich ter plaatse inschrijven voor de wedstrijd 'De beste Keurder van Vlaanderen'. 

Ook wie een voorliefde voor het Belgisch trekpaard heeft, kan terecht op de fokveedag. De 'Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardfokkers' (VOT) laten bezoekers kennismaken met dit beschermd leven erfgoed. Er is zelfs een veulenprijskamp met veulens die in 2016 of 2017 geboren zijn. "We willen met de 'Vrienden van de Oost-Vlaams Trekpaardfokkers dit prachtige dier terug in de kijker zetten.  Er is veel enthousiasme bij de fokkers en zijn al 38 trekpaardveulens ingeschreven voor de prijskamp. Voor een eerste keer overtreft dit onze verwachtingen en is het nu al een succes!", zegt Christof van Bogaert, voorzitter van het VOT. Fokkers die hun veulen nog willen inschrijven, kunnen terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 0477 97 34 91. 
"De gemeente Beveren blijft met haar 7000 ha landbouwgrond een echte landbouwgemeente," vertelt burgemeester Marc van De Vijver. "We vinden het belangrijk dat de Fokveedag de landbouw dichter bij de mensen brengt. Vooral ook de jonge generatie want die weten soms niet meer dat de melk komt van bij de boer en de koe in plaats van bij de supermarkt."

landbouw- en streekproductenmarkt

Tijdens de Fokveedag kunnen bezoekers ook kennis maken met landbouw- en streekproducten. Zo zullen onder andere de Pieter-Wijmshoeve uit Haasdonk, Saeftingherhof uit Kieldrecht, Boer Peter uit De Klinge en Lisa’s aardbeien uit Melsele hun streekproducten voorstellen. 

Tussen 9 uur en 10.30 uur is er een ontbijt met landbouw- en streekproducten zoals eieren, chocomelk, polderbrood, kaas, yoghurt … 's Middags wordt er een stoofvleesschotel met groeten en frietjes geserveerd. Reserveren voor beide maaltijden is verplicht en kan tot 10 augustus via de website fokveedag.be of 0474 19 45 49. 

Op het programma staan ook nog gratis ritten met een huifkar en vanaf 14 uur zijn er gratis pannenkoeken. 

goed doel

De opbrengst van het terras van de Fokveedag gaat al twee jaar naar de vriendinnen van Zambia, een vereniging die opgericht werd door Hilde van Haute en Hilde Verhelst om enkele Zambiaanse zusters bij hun goede werken rechtstreeks te steunen.  "Na de bijdrage aan een schooltje voor een weeshuis, ging vorig jaar de opbrengst naar het boren van een waterput. In het droge seizoen valt er in Zambia ieder jaar enkele maanden geen regen. Waterputten boren zijn dan ook noodzakelijk om te overleven. De opbrengst van de boerderij investeren de Zambiaanse zusters in de opvang en onderwijs van kinderen uit de sloppenwijken. Het lijken kleine beetjes maar ze betekenen een wereld van verschil in Zambia.", aldus Hilde van Haute en Hilde Verhelst

De fokveedag vindt op zondag 13 augustus van 10 tot 17 uur plaats op het Gravenplein in Beveren. (mb)

info: fokveedag.be