Ziekenhuis Sint-Helena herleeft op Erfgoeddag

SINT-GILLIS-WAAS. Dit jaar staat erfgoeddag, op zondag 23 april, in het teken van 'zorg'. In Sint-Gillis-Waas tonen de Heemkundige Kring en het gemeentearchief hoe ze zorg dragen voor het lokaal erfgoed en komt het oude ziekenhuis terug tot leven.

Wie in Sint-Gillis-Waas "zorg" zegt, denkt meteen aan de Sint-Helenasite. In het Oud-Vredegerecht komt het oude ziekenhuis weer tot leven. Naast authentieke voorwerpen zoals een origineel ziekenhuisbed en medische materialen zorgen archiefdocumenten en getuigenissen voor een uniek beeld van het plaatselijke ziekenhuis. Naast het verhaal van Madame Helena Lancelot vertelt de erfgoeddagtentoonstelling ook hoe de zorgsector in de gemeente evolueerde doorheen de geschiedenis.

In Sint-Pauwels zijn de vele kapelletjes een bijzonder aspect van het erfgoedlandschap. Daarom laat de erfgoeddagtentoonstelling in het oud-gemeentehuis aan de hand van prachtig fotomateriaal zien hoe belangrijk het is om zorg te dragen voor deze monumenten.

De Erfgoeddag loopt op 23 april van 10 uur tot 18 uur. Beide tentoonstellingen zijn gratis te bezichtigen tot september. (mb)

 

Lees ook:

Doel: Erfgoeddag start in mineur

DOEL. De Erfgoeddag startte in de Beverse deelgemeente Doel in mineur. In de nacht van zaterdag op zondag werd het polderdorp opgeschrikt door een brand in de Scheldemolenstraat. Naast een woning...

3.148 bezoekers op Erfgoeddag in het Waasland

REGIO. Gisteren, zondag 23 april, stond in heel Vlaanderen de dag in het teken van erfgoed. Het centrale thema van de 17de editie van Erfgoeddag was 'zorg'. De activiteiten in Beveren, Kruibeke,...

3000 liefhebbers voor Erfgoeddag Waasland 

REGIO. Op zondag 24 april vond de 16de editie van Erfgoeddag plaats. Dit jaar was het thema 'Rituelen'.  Een 30-tal erfgoedactiviteiten verspreid over het Waasland lokten ongeveer 3000 liefhebbers. 

Groote Oorlog centraal op Erfgoeddag in Beveren

BEVEREN. Op Erfgoeddag, 26 april 2015, komt de herdenking van de Groote Oorlog op kruissnelheid met een drieluik rond de Eerste Wereldoorlog in onze regio. Zo zal de bekende heemkundige Richard...