MOOOV neemt je mee op wereldreis

SINT-NIKLAAS. Het filmfestival MOOOV strijkt al voor vierde keer neer in Sint-Niklaas. Maandagavond opent het festival in Siniscoop met de film 'As I Open My Eyes'. De fotografe van het affichebeeld, Lucila Guichón, komt het festival mee openen. 

MOOOV heeft een vaste plaats verovert in het voorjaarsprogramma van Sint-Niklaas. Tijdens het festival worden een fijne selectie van films uit de hele wereld vertoond. Het festival wil echter meer zijn dan een aantal filmvoorstellingen. De ambitie is om kijkers wakker schudden, raken en zelfs een moment ontredderen.

Op maandagavond 25 april om 20 uur opent het MOOOV filmfestival met 'As I Open My Eyes', een film over adolescent Farah die aan de vooravond van de Jasmijnrevolutie haar eigen weg wil maken in Tunis. De ouders van Farah willen dat ze medicijnen studeert. Maar Farah ziet het anders, ze geniet van haar jeugd, ontdekt het nachtleven, de liefde en bovenal: ze is de gepassioneerde zangeres van een politieke rockband. Maar haar moeder Hayet probeert Farah’s jeugdig enthousiasme in te dammen. Ze kent de gevaren van de politieke Tunesische wereld maar veel te goed… Koppig zet Farah toch door.. Een opmerkelijk debuut, geïnspireerd door persoonlijke ervaringen van de jonge cineaste Leyla Bouzid.

Fotografe Lucila Guichón, die dit jaar deel uit maakt van de officiële festivaljury, komt het festival openen. De Argentijnse is afgestudeerd aan de Arts University (Argentinië). Ze werkt als performance kunstenaar, videomaker, scenograaf en beeldend kunstenaar. Voor MOOOV heeft zij het voorbije jaar een beeldenreeks gemaakt waaruit één foto is gekozen als poster van het filmfestival. De volledige reeks is te bezichtigen in de Foyer van de Stadsschouwburg.

Tot en met dinsdag 3 mei kan je voor parels van uit de wereldcinema terecht in Siniscoop, de Greta Weynzaal en het Rode Kruis Opvangcentrum. (mb)

 

Lees ook: