Dochter en kleindochter van Holocaustoverlevende bezochten Doel

DOEL. Dinsdagochtend kreeg Doel belangrijk bezoek. Sandra en Melanie Landsman, dochter en kleindochter van Flora M. Singer, een bekende Holocaustoverlevende, bezochten de plaats waar hun moeder en grootmoeder gedurende de Tweede Wereldoorlog een tijdlang is verborgen. Singer week in 1946 uit naar de Verenigde Staten. 

Het leven van Flora M. Singer is beschreven in het boek 'I was but a child', waarin een hoofdstuk gewijd is aan haar verblijf in het klooster van Doel. Voor jongeren verscheen bij uitgeverij Manteau een vertaalde versie onder de titel 'Op de Vlucht' maar verder is het verhaal van Singer in Vlaanderen onbekend. Flora M. Singer woonde in Antwerpen tot in 1942. Toen de razzia’s tegen Joden startten, vluchtte ze met haar moeder en twee zussen aanvankelijk naar Brussel waar ze onderdook. Vandaar kwam ze via iemand van het verzet die contacten had bij de zusterscongregatie in Doel in het klooster van Doel terecht. Of er buiten de drie zusjes nog meer Joodse kinderen hebben ondergedoken gezeten in Doel is vooralsnog onbekend.

Singers dochter Sandra Landsman nam enige tijd geleden contact op met Doel 2020. Pas twee weken geleden liet ze weten dat ze ook effectief op bezoek kwam. Dinsdagochtend werden Sandra en haar dochter Melanie Landsmann door een delegatie van Doel 2020 en het Herdenkingscomité 400 jaar Doel ontvangen. Namens het schepencollege was Vlaams Parlementslid Ingeborg de Meulemeester en schepen Filip Kegels aanwezig. Het Bevers vredesgenootschap Axis was vertegenwoordigd met Roland Van Goethem. Ingeborg de Meulemeester sprak een warm welkom uit aan beide dames. En Filip Kegels overhandigde namens het college een geschenk.

Beide dames waren door het bezoek zichtbaar aangedaan. Sandra Landsman verwees naar haar moeder als een bijzonder geëngageerde vrouw zonder haat. Vanuit die inspiratie drukte ze de hoop uit dat de Vlaamse Regering voor het dorp Doel ook over een andere toekomst wil nadenken dan diegene die de Vlaamse Regering nu in petto heeft. Landsman wil in de nabije toekomst graag een herinneringsbord aan het klooster dat herinnert aan het moedig gedrag van de toenmalige zusters. Daarvoor wil ze de komende weken en maanden zowel in de V.S. als hier de nodige stappen zetten. (mb, foto: E. Reyn)

 

Lees ook:

Verzet tegen Doel (techno)festival groeit

BEVEREN. Toen de organisatoren achter festivals als Paradise City Festival en Klub Dramatik begin dit jaar bekend maakten dat ze in september in Doel een festival willen organiseren onder de naam...

Energiezuinig hoofdkantoor voor DP World Antwerp

DOEL. Vrijdag is het nieuwe hoofdkantoor van DP World aan het Deurganckdok officieel ingehuldigd. De vorm is geïnspireerd op gestapelde containers en biedt sinds vorig jaar onderdak aan de...

DP World steunt goede doelen

HAVEN. Terminaluitbater DP World heeft met kerst en eindejaar z’n goed hart getoond en enkele initiatieven ondersteund.