Directeur Centrumschool Rudi Leys met pensioen
BEVEREN. In Beveren ging Rudi Leys, directeur van de Gemeentelijke Centrumschool met pensioen. Het was veertig jaar geleden (1974) dat hij zijn loopbaan als onderwijzer begon. Rudi, die in december dit jaar zestig wordt en sedert 1980 in Vrasene woont, is eigenlijk helemaal vergroeid met de school uit de Bosdamlaan: hij volgde er zelf het lager onderwijs vanaf 1960, deed er zijn stage, kwam er nadien lesgeven om tenslotte in 1990 er directeur te worden in opvolging van Marcel Dhooge. Hij was de directeur die de Centrumschool naar een bijzonder hoog niveau bracht en vooral er een eigentijdse school van maakte. Hij moest een pas opgerichte kleuterafdeling vorm geven, tal van nieuwe onderwijsdoelstellingen uitwerken, het werken met computers opstarten om zo de informatica binnen te stappen en tenslotte was er ook nog de omschakeling van mannelijk personeel daar het vrouwelijke of van meesters naar juffen. Op dit ogenblik zijn bij de dertig leerkrachten nog nauwelijks twee mannen.
De groei van de Centrumschool was indrukwekkend onder zijn directeurschap. Er zijn nu 7 kleuterklassen en 12 in het basisonderwijs. In totaal lopen er 360 kinderen school. En het schoolgebouw zelf zag hij ook steeds maar groeien omdat de gemeente er ook de ‘Muziek- en Tekenschool’ van weleer alle kansen gaf en zorgde dat een deel van de school prachtig werd omgevormd tot de thuis voor de “Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans”. En daar tussen bewoog zich de directeur van de Centrumschool.
Rudi Leys was de oudste van een gezin van zeven kinderen en pa Hendrik was in het Beverse verenigingsleven geen onbekende. Hij was vooral actief in de Ornithologische Vereniging ‘De Witte Leeuwerik’. Het met pensioengaan van Rudi valt samen met de viering van de diamanten bruiloft van zijn ouders die nog steeds (sedert 1971) in de Gaverlandwijk Beveren wonen.
Directeur Leys studeerde in de Normaalschool van Sint-Niklaas waar hij in 1974 het diploma van onderwijzer behaalde. Zijn eerste jaar gaf hij les in het Bijzonder Lager Onderwijs in Sint-Niklaas. Ook in de Broederschool van Beveren stond hij eens twee weken in de klas. Maar dan kwam het gemeentelijk onderwijs van Beveren in beeld. Als vervanger van Camiel Drowart op de Thijskenshoekschool ( die nu koudweg Lindenlaanschool wordt genoemd) trad hij op 30 september 1975 in dienst. Zo werd al onmiddellijk de band gelegd met de school die hij kende want de Thijskenshoekschool was een afdeling of bijschool van de Centrumschool. Beide scholen werden geleid door één directeur.
Na drie jaar werd Rudi Leys voor het schooljaar 1978-1979, overgeplaatst naar de Centrumschool zelf en ging er het zesde leerjaar doen. Toen begon daar een carrière die pas in juni 2014 eindigde. In 1989 was de functie van directeur (wat vroeger hoofdonderwijzer werd genoemd) vacant omdat Marcel Dhooge met pensioen ging. Twee gemeentelijke onderwijzers zagen het wel zitten om hem op te volgen: Roger Van Laere en Rudi Leys, beiden van de Centrumschool. Uiteindelijk trok Van Laere de kandidatuur weer in en zo kon Rudi alleen naar het examen trekken. Een examen dat voor de eerste keer plaatsvond bij de aanstelling van een directeur. Vroeger was het meestal zo, dat de oudste van het onderwijzend personeel werd gevraagd hoofdonderwijzer te worden.
In 1990 startte de Centrumschool-Thijskenshoekschool met de nieuwe directeur. Hij pakte het onmiddellijk kordaat aan en eiste van zijn personeel inzet. De door hem uitgetekende lijn in het onderwijs moest gevolgd worden. De leerkrachten wisten meteen waar ze zich moesten aan houden. In de loop der jaren werd zijn taak steeds maar zwaarder als gevolg van de groei van het aantal leerlingen waarmee ook het aantal leerkrachten parallel liep. Zo waren er alles samen in zijn laatste schooljaar, een dertigtal personeelsleden. Voor hem was het een goede beslissing van het gemeentebestuur om vanaf 2006, de Thijskenshoekschool op eigen benen te laten staan, met een eigen directeur. Het heen en weer rijden van het traject Bosdamlaan-Lindenlaan was voorbij.
Directeur Leys was het oudercomité heel erg dankbaar en noemde het een steun voor de school. “Het comité was er voor de kinderen zelf maar ook voor de school zelf. De leden zorgden ook dat er op financieel vlak ook, iets gebeurde. Ze werkten doelgericht. De school is één geheel: directeur, leerkrachten, ouders, oudercomité. We kijken allemaal in dezelfde richting opdat het kind al zijn talenten kan ontwikkelen. Ik hoop dat zij op hetzelfde elan zullen verder doen, ook als steun voor de leerkrachten en tot eer en glorie van de Centrumschool. Ik dank er u echt voor”, aldus de directeur op het afscheidsfeestje.
Het spreekt vanzelf dat de directeur heel wat heeft zien veranderen op zijn school. De school die ooit op de speelplaats een ‘voetbalschool’ was, waar de meesters mee speelden, was verdwenen. De meesters ook. In zijn loopbaan kende hij ook beslissingen die zeer ingrijpend waren. Dat was toen zijn collega wijlen André Van Remortel, vond dat ook zijn dochters naar de Centrumschool moesten komen. Tot dan toe was het een Gemeentelijke Jongensschool. Zo werden de eerste meisjes ingeschreven. Het aantal groeide voortdurend en er waren klassen waar er zeker zoveel meisjes als jongens op de banken zaten. “Ik herinner mij dat begin nog goed en weet dat het allemaal vlot verliep. Minder vlot verliep het echter toen we met een kleuterschool wilden beginnen. Er moest toen een harde strijd worden gevoerd. We kregen het toch voor mekaar, weliswaar in samenspraak met de Broederschool.”
Nu Rudi Leys met pensioen is kan hij zich met nog meer ijver inzetten voor zijn hobby’s. Het belangrijkste is wel zijn taak in de voetbalclub Waasland-Beveren waar hij Jeugdverantwoordelijke is op de Freethiel. Hij is er ploegafgevaardigde van de U19. Als site-verantwoordelijke staat hij in voor de terreinen en de kleedkamers. “Als ze mij nu vragen om nog meer functies te bekleden zal ik er zeker op ingaan” zei hij. Verder is Rudi ook een verwoed wandelaar. Hij trekt naar het buitenland om daar te wandelen in de bergen. “ Nu ik met pensioen ben ga ik eindelijk ook fietsen. De leerkrachten hebben daar al een aanzet voor gegeven want ze schonken mij een waardebon voor een fiets. Verder zal mijn aandacht ook meer gaan naar mijn vier kleinkinderen en ook mijn ouders zullen me meer zien...”
Wat de opvolging betreft voor het directeurschap is reeds bekend dat Katharina Van Steerteghem, directeur van de Vrije Basisschool Sint-Lodewijk (Broederschool), in de Stationsstraat, de opvolger wordt van Rudi Leys. Van Steerteghem is eveneens uit Vrasene en is sedert 2009 directeur van Sint-Lodewijk nadat ze leerkracht was aan het GTI in de Europalaan. (flvdv)