Walburgkasteel populairst momument

SINT-NIKLAAS. Het Walburgkasteel is het populairste monument in Sint-Niklaas, gevolgd door de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Stiltegebied Fondatie in Sinaai. Dat bleek uit de resultaten van de poll 'Kies uw favoriete Sint-Niklase monument' die naar aanleiding van Open Monumentendag 2013 werd gelanceerd. In totaal werden 337 inzendingen geteld. 

In de bevraging van de stand konden deelnemers stemmen op 24 mogelijke toppers die de voorbije 25 jaar hebben deelgenomen aan Open Monumentendag. Ook konden deelnemers zelf een favoriet vermelden als die niet op de lijst stond. Stemmen kond via een poll op de website van de stad, in de Stadskroniek en flyers in de opengestelde monumenten op Open Monumentendag hun keuze doorgeven. 

Van de 377 ontvangen stemmen kwamen 319 stemmen binnen via de website en 18 op papier. De inzendingen kwamen van overal: van inwoners van Sint-Niklaas, van ver buiten de stad en zelfs uit Amsterdam, Alabama en Peru. Het Walburgkasteel, de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Stiltegebied Fondatie in Sinaai haalden haalden respectievelijk 79, 71 en 61 stemmen. Slechts 32 kiezers gaven ook nog een vrije keuze op. Hierbij bleek het stadspark met de kiosk het meest geliefd, gevolgd door het Regentieplein met monument en de Art-Decowoning op de Spoorweglaan 36b.

Uit de inzendingen trok een onschuldige hand 20 winnaars. Zij kregen samen met hun partner/gezin een rondleiding aangeboden in de kerk met een exclusief bezoek aan de toren en het orgel van de kerk.

Op 13 september 2014 vindt de 26ste editie van Open Monumentendag plaats met als thema:'Monumenten in het verleden, heden en in de toekomst'. De drie trekpleisters zullen daarbij ongetwijfeld een mooie rol krijgen. (mb)

 

Lees ook:

Walburgconcert overschaduwd door vechtpartij

SINT-NIKLAAS. Na de Walburgconcerten van dinsdagavond raakten rond 0.20 uur medewerkers van het evenement in discussie met passant, wat tot een vechtpartij leidde. Daarbij raakte drie medewerkers...

Open Monumentendag en conflicten

REGIO. Vandaag zetten in ruim 193 steden en gemeenten monumenten hun deuren open voor het publiek. Deze 23ste editie van de Open Monumentendag draait volledig rond het thema 'conflict'. Vlaanderen...